Decanteren


Als wijnliefhebber heb je ongetwijfeld wel eens van decanteren gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk? En waarom zou je het doen? Dit artikel behandelt alles wat je moet weten over decanteren, van de basisprincipes tot de verschillende methoden, en hoe je ervan kunt genieten.

Wat is decanteren?

Decanteren is een proces waarbij wijn in een speciaal ontworpen glazen karaf wordt gegoten om het te scheiden van vaste stoffen en sedimenten die zich in de fles kunnen hebben gevormd. Dit wordt gedaan om de wijn aroma’s en smaak te verbeteren.

Waarom zou je decanteren?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen decanteren:

– Het scheiden van sedimenten: Door wijn te decanteren, worden sedimenten die in de fles zijn gevormd gescheiden van de vloeistof. Dit voorkomt dat deze sedimenten terechtkomen in het glas tijdens het inschenken en het drinken.

– Het beluchten van de wijn: Wanneer je een fles wijn opent, kan de wijn strak en scherp smaken. Het beluchten van de wijn door decanteren helpt om de smaken en aroma’s van de wijn te openen.

– Het laten rijpen van de wijn: Door wijn te decanteren en deze vervolgens gedurende enige tijd in de karaf te laten zitten, kun je de wijn laten rijpen en zich verder ontwikkelen.

Hoe decanteer je wijn?

Er zijn verschillende methoden om wijn te decanteren. Hieronder bespreken we enkele van de meest gebruikte technieken:

Methode #1: Slow and steady

De eerste en meest eenvoudige methode om wijn te decanteren, omvat het langzaam uitschenken van de wijn in de karaf, zodat het sediment in de fles achterblijft. Deze methode is het meest geschikt voor het scheiden van grotere sedimenten.

Methode #2: Kaarslicht

Een andere methode om wijn te decanteren, is door kaarslicht te gebruiken. Houd een kaars bij de hals van de fles terwijl je de wijn uitschenkt. Als er sedimenten in de fles zitten, zullen ze door het kaarslicht worden opgemerkt en kun je stoppen met het uitschenken van de wijn voordat de sedimenten in de karaf terechtkomen.

Methode #3: Trechter en koffiefilter

Deze methode is goed geschikt voor het scheiden van kleine sedimenten. Plaats een fijne koffiefilter in een trechter en giet de wijn door de filter in de karaf. De filter zal de sedimenten opvangen en voorkomen dat deze in de karaf terechtkomen.

Hoe lang moet wijn worden gedecanteerd?

Hoe lang een wijn moet worden gedecanteerd, hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de wijn en de variëteit ervan. In de meeste gevallen is het aan te raden om de wijn 30 minuten tot een uur voor het drinken te decanteren.

Welke wijnen hebben baat bij decanteren?

Niet alle wijnen hoeven te worden gedecanteerd. In het algemeen hebben wijnen die meer dan acht jaar oud zijn en wijnen met veel tannines baat bij decanteren. Enkele voorbeelden van wijnen die baat hebben bij decanteren zijn Bordeaux, Barolo en Syrah.

Tips voor het decanteren van wijn

– Zorg ervoor dat de wijn en de karaf op kamertemperatuur zijn voordat je de wijn uitschenkt.

– Schenk de wijn langzaam en zorgvuldig uit.

– Houd de karaf vast bij de bodem om te voorkomen dat je de wijn te veel belucht.

– Laat de wijn gedurende enige tijd in de karaf zitten voordat hij wordt geserveerd.

Conclusie

Decanteren is een essentieel proces voor de serieuze wijnliefhebber. Het scheiden van sedimenten en het beluchten van de wijn kan de smaak en aroma’s van de wijn aanzienlijk verbeteren, en het laten rijpen van de wijn kan een onthullend en lonend proces zijn.

Vijf veelgestelde vragen over decanteren

1. Is het noodzakelijk om wijn te decanteren?
Niet alle wijnen moeten worden gedecanteerd, maar voor wijnen met veel tannines en wijnen die al wat ouder zijn, is decanteren aanbevolen om de smaak en aroma’s optimaal tot hun recht te laten komen.

2. Kan je goedkopere wijnen ook decanteren?
Ja, dat kan. Decanteren is niet noodzakelijk voor alle wijnen, maar ook bij goedkopere wijnen kan het proces de smaak en aroma’s verbeteren.

3. Kun je een karaf ook gebruiken om wijn te bewaren?
Nee, een karaf is niet bedoeld om wijn langdurig te bewaren. Zodra de wijn is gedecanteerd, moet deze binnen enkele uren worden geconsumeerd.

4. Hoe maak ik mijn karaf schoon?
Een karaf kan het beste schoon worden gehouden door hem na gebruik af te wassen met warm water en een beetje afwasmiddel. Laat de karaf opdrogen door hem ondersteboven te laten staan.

5. Waar kan ik een goede karaf kopen?
Een goede karaf kan worden gekocht bij verschillende speciaalzaken voor wijnen. Het is aan te raden om online onderzoek te doen en te lezen welke karaffen het best worden beoordeeld.