Decanteerkaraffen


Als je van wijn houdt, heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord van een decanteerkaraf. Maar hoe werkt zo’n karaf nu precies en waarom zou je er een gebruiken? In dit artikel gaan we dieper in op decanteerkaraffen: wat ze zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze het best kunt gebruiken.

Wat zijn decanteerkaraffen?

Een decanteerkaraf is een glazen of kristallen karaf die wordt gebruikt om rode wijn over te gieten. Het doel hiervan is om de wijn te beluchten en te scheiden van eventueel bezinksel. Decanteren kan de smaak van de wijn verrijken en het aroma doen openbloeien.

Er zijn twee soorten decanteerkaraffen: één met een brede bodem en één met een smalle hals. De eerste soort wordt gebruikt om jonge wijnen op kamertemperatuur te decanteren en om de aroma’s van de wijn te versterken. De tweede soort, met een smalle hals, wordt gebruikt om oudere wijnen te decanteren die omwille van bezinksel moeten worden gescheiden.

Waarom de wijn decanteren?

Decanteren heeft verschillende voordelen voor de smaak van de wijn:

1. Bezinksel scheiden

Decanteren helpt de wijn te scheiden van onzuiverheden, zoals bezinksel. Dit zorgt ervoor dat de wijn helder wordt en dat de textuur van de wijn zachter wordt.

2. Oxidatie bevorderen

Door de wijn te laten oxideren, wordt er zuurstof aan de wijn toegevoegd. Dit zorgt voor een rondere, zachtere smaak en laat de aroma’s van de wijn tot hun recht komen.

3. Versterken van aroma’s

Door de wijn te beluchten, kunnen de aroma’s van de wijn beter tot hun recht komen. Vooral bij jonge wijnen kan decanteren ervoor zorgen dat de aroma’s zich ontwikkelen en intenser worden.

Wanneer decanteren?

Niet alle wijnen moeten gedecanteerd worden. In principe is het enkel nodig om wijnen te decanteren waarvan je weet dat ze bezinksel bevatten. Dit is vooral het geval bij oudere wijnen.

Jonge wijnen kunnen ook gedecanteerd worden, maar dit is minder noodzakelijk. Vaak zijn jonge wijnen nog niet op hun top en hebben ze meer tijd nodig om te rijpen.

Hoe decanteren?

Decanteren is heel eenvoudig. Als je de wijn wilt beluchten, giet je de wijn in de decanteerkaraf. Zorg ervoor dat je de hals van de fles enkele centimeters boven de bodem van de karaf houdt, zodat het bezinksel in de fles achterblijft.

Als je de wijn wilt scheiden van bezinksel, kun je de fles voorzichtig laten uitgieten in de decanteerkaraf en stoppen wanneer je het bezinksel ziet naderen.

Het is belangrijk om de karaf netjes te houden. Reinig de karaf na gebruik direct en laat geen resten van de wijn achter. Een vuile karaf kan een negatieve invloed hebben op de smaak van de volgende wijn.

Welke wijn serveren uit decanteerkaraffen?

Decanteerkaraffen worden voornamelijk gebruikt om rode wijn te serveren. Vooral bij oudere, rode wijnen is het nodig om te decanteren omwille van het bezinksel.

Maar ook jonge, rode wijnen kunnen gebaat zijn bij decanteren. Het beluchten van de wijn versterkt de aroma’s en kan zorgen voor een betere smaakbeleving.

Wat zijn de beste decanteerkaraffen op de markt?

Er zijn ontzettend veel decanteerkaraffen op de markt, van verschillende merken en in verschillende prijsklassen. Enkele van de beste decanteerkaraffen zijn die van Spiegelau, Riedel en Schott Zweisel.

Het is belangrijk om te kiezen voor een karaf die past bij het type wijn dat je wilt serveren. Een brede karaf voor jonge wijnen en een smalle karaf voor oudere wijnen.

Kortom

Het decanteren van wijn kan de smaakbeleving sterk verrijken. Door het scheiden van bezinksel en het beluchten van de wijn, kunnen de aroma’s van de wijn tot hun recht komen. Kies steeds de juiste decanteerkaraf voor de wijnsoort die je wilt serveren en zorg voor een nette, schone karaf voor optimaal resultaat.

1. Kun je ook witte wijn decanteren?
Er is geen noodzaak om witte wijn te decanteren. Decanteren wordt voornamelijk gebruikt voor rode wijnen, en dan vooral bij oudere wijnen met bezinksel.

2. Hoe lang kun je gedecanteerde wijn bewaren?
Gedecanteerde wijn kun je niet langer dan een paar dagen bewaren. Na enkele dagen kan het aroma veranderen, en kan de smaak van de wijn achteruitgaan.

3. Kun je alle rode wijnen decanteren?
In principe kun je alle rode wijnen decanteren. Maar wijnen zonder bezinksel of wijnen die nog jong zijn, hoeven niet per se gedecanteerd te worden.

4. Kun je een gedecanteerde fles wijn terugstoppen in de oorspronkelijke fles?
Het is niet aan te raden om gedecanteerde wijn terug te stoppen in de oorspronkelijke fles. Dit kan de smaak van de wijn negatief beïnvloeden.

5. Kun je ook te lang decanteren?
Ja, je kunt de wijn ook te lang laten beluchten. Dit kan ervoor zorgen dat de aroma’s verdwijnen of dat de wijn een te sterke, geoxideerde smaak krijgt. Houd daarom altijd in de gaten hoe lang je de wijn decanteert.