cognitieve ontwikkeling baby

Voor de cognitieve ontwikkeling van je baby, ben jij als vader of moeder gedeeltelijk verantwoordelijk. Deze ontwikkeling gaat over het denken, de fantasie en de waarneming. Eigenlijk alles waardoor een kind zich normaal hoort te ontwikkelen. We noemen deze vooruitgang bij een kind ook wel “verstandelijke ontwikkeling” .

De cognitieve ontwikkeling van een kind heeft in eerste instantie te maken met regelmaat. Zich rustig en vertrouwd voelen heeft veel invloed op je kind. Dit heeft alles te maken met een liefdevolle verzorging, voeding en voldoende slapen.

Ontwikkelingsfase

Uitdagingen zijn voor de baby de beste manier om zijn cognitieve ontwikkeling te stimuleren. Lekker op een groot kleed spelen met materiaal waar het in- en uithalen kan worden beoefend. Een vormenstoof is voor een baby ideaal. Maar ook een emmer met kleine bakjes is geweldig om mee te spelen.

Tangram

Voor het iets oudere kind is de Tangram vormen puzzel een uitdaging. Voor kinderen vanaf een jaar of 3 is dit een prima speelgoed met name voor de cognitieve ontwikkeling. Met de blokjes die heel kleurig zijn leert het kind op simpele wijze puzzelen. In eerste instantie zal je het kind op weg moeten helpen, maar heeft hij/zij het eenmaal door dan zal dit één van zijn lievelingsspellen worden.

Memoryspelletjes

Memory is een spel wat al vele jaren op de markt is. Het geheel gemoderniseerde memoryspel van WoodyDoody is een prima tijdverdrijf voor jong en oud. Spelenderwijs zal dit spel bijdragen aan de geheugenontwikkeling. Peuters vanaf een jaar of drie zijn prima in staat dit spel te spelen.

Het denken van je kind wordt na zijn tweede verjaardag steeds belangrijker. Taalontwikkeling en sociale vaardigheden worden steeds crucialer. Door contact te hebben met andere kinderen leert het kind steeds meer. Het is dan ook een goede periode om het kind speelgoed aan te bieden die educatief is en waar het kind iets van leert. Puzzelen en Memory is prima basisspeelgoed.