Borduurgaren


Borduren is weer helemaal in en daarmee groeit ook de populariteit van borduurgaren. Wat is borduurgaren eigenlijk precies en welke soorten zijn er allemaal? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over borduurgaren, van de verschillende soorten en kleuren tot hoe je het het beste kunt gebruiken.

Wat is borduurgaren?

Borduurgaren is een speciaal soort garen dat gebruikt wordt voor het maken van borduurwerk. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en materialen, zoals katoen, zijde en polyester. Borduurgaren heeft vaak een glanzende of matte afwerking en is verkrijgbaar in vrijwel elke kleur die je je kunt voorstellen.

Soorten borduurgaren

Er zijn veel verschillende soorten borduurgaren verkrijgbaar. Hieronder bespreken we de meest gebruikte soorten:

Mouliné

Mouliné is waarschijnlijk het bekendste soort borduurgaren. Het is een 6-draads borduurgaren van katoen en is verkrijgbaar in meer dan 500 kleuren. Mouliné is geschikt voor vrijwel elk type borduurwerk en is ook populair voor kruissteek.

Metallic garen

Metallic garen heeft een metalen afwerking en wordt vaak gebruikt om extra glans toe te voegen aan borduurwerk. Het is verkrijgbaar in vele kleuren en kan gebruikt worden voor details of om hele patronen te maken.

Zijden garen

Zijden garen is een luxe keuze voor borduurwerk. Het heeft een prachtige glans en is verkrijgbaar in vele kleuren. Zijden garen is duurder dan andere soorten garen, maar het resultaat is vaak adembenemend.

Perlegaren

Perlegaren is een metalen draad die op zichzelf kan worden gebruikt of in combinatie met ander garen om extra glans toe te voegen. Het wordt vaak gebruikt voor feestelijke projecten zoals kerstversiering.

Hoe kies je het juiste borduurgaren?

Bij het kiezen van het juiste borduurgaren zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hier zijn een aantal tips om je te helpen:

– Kies een kleur die past bij het ontwerp en de stof waarop je gaat borduren
– Overweeg het gebruikte materiaal, de dikte en het doel van het borduurwerk
– Kies een garen dat past bij je vaardigheidsniveau en het type borduurwerk dat je wilt maken

Hoe gebruik je borduurgaren?

Het gebruik van borduurgaren kan variëren afhankelijk van het type garen en het ontwerp. Hier zijn enkele algemene tips om je te helpen aan de slag te gaan:

– Scheid het garen in strengen of draden, afhankelijk van het gebruikte type garen
– Gebruik een puntige naald die past bij de dikte van het garen
– Begin met een knoop of een lus om het garen te bevestigen en werk van links naar rechts of van boven naar beneden
– Verwijder knopen en rafelige uiteinden om afronding af te ronden

Conclusie

Borduurgaren is een essentieel onderdeel van elk borduurwerk. Door de verschillende soorten en kleuren te kennen, kunt u het juiste garen kiezen voor uw project. Of u nu een beginnersproject of een gevorderd project maakt, met deze informatie bent u klaar om uw borduurvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Veelgestelde vragen over borduurgaren

1. Wat is het verschil tussen mouliné en perlegaren?
2. Welk type garen is het beste voor beginners?
3. Welk type garen wordt het meest gebruikt voor kruissteek?
4. Moet ik borduurgaren voorwassen voordat ik het gebruik?
5. Waar kan ik borduurgaren kopen?

Antwoorden op veelgestelde vragen:

1. Mouliné is een 6-draads katoenen garen, terwijl perlegaren een dun, metalen garen is dat wordt gebruikt om extra glans toe te voegen.
2. Mouliné is een goede keuze voor beginners omdat het verkrijgbaar is in vele kleuren en kan worden gebruikt voor vrijwel elk type borduurwerk.
3. Mouliné is het meest gebruikte garen voor kruissteek, omdat het verkrijgbaar is in vele kleuren en geschikt is voor fijn gedetailleerd werk.
4. Het is niet nodig om borduurgaren voor te wassen voordat u het gebruikt, tenzij dit wordt aanbevolen op de verpakking of door de fabrikant.
5. Borduurgaren kan worden gekocht bij hobbywinkels, online winkels en soms ook bij stoffenwinkels.