Borden


Of het nu gaat om het serveren van voedsel of het decoreren van je huis, borden zijn een essentieel item in ons dagelijks leven. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten borden en waar je op moet letten bij het kopen van borden.

Soorten borden

Ontbijtborden

Ontbijtborden zijn meestal de kleinste borden, met een diameter van ongeveer 20-23 cm. Ze worden voornamelijk gebruikt om ontbijtproducten, zoals toast of havermout, te serveren.

Dinerborden

Dinerborden zijn groter dan ontbijtborden, met een diameter van ongeveer 27-30 cm. Ze worden gebruikt voor het serveren van de hoofdmaaltijd, zoals vlees, groenten en aardappelen.

Soepborden

Soepborden zijn dieper dan andere borden en hebben een diameter van ongeveer 22-24 cm. Ze hebben een grotere capaciteit en worden gebruikt voor het serveren van soepen en bouillon.

Dessertborden

Dessertborden, ook wel bekend als nagerechtborden, zijn meestal iets kleiner dan dinerborden, met een diameter van ongeveer 20-23 cm. Ze zijn ontworpen voor zoetigheden zoals taart, ijs en fruit.

Snackborden

Snackborden, ook wel kleine bordjes genoemd, worden meestal gebruikt voor het serveren van hapjes of snacks, zoals pinda’s of chips. Ze hebben een diameter van ongeveer 15-18 cm.

Saladeborden

Saladeborden zijn vergelijkbaar met dinerborden, maar hebben meestal een iets diepere komvorm en een diameter van ongeveer 22-24 cm. Ze zijn ideaal voor het serveren van salades.

Materiaal van borden

Porselein

Porseleinen borden zijn duurzaam en hebben een luxueuze uitstraling. Het materiaal is duurzaam en bestand tegen krassen.

Aardewerk

Aardewerk borden zijn betaalbaar en hebben een rustieke uitstraling. Ze zijn ideaal voor casual dineren en zijn meestal oven- en magnetronbestendig.

Glas

Glasborden zijn mooi en kunnen zowel voor warm als koud voedsel worden gebruikt. Ze zijn echter niet zo duurzaam als porselein of aardewerk.

De kleur van borden

Wit

Witte borden zijn tijdloos en kunnen worden gebruikt voor zowel formele als informele gelegenheden. Ze laten het voedsel tot zijn recht komen.

Kleurrijk

Kleurrijke borden kunnen zorgen voor een vrolijke sfeer en zijn ideaal voor informele gelegenheden. Let op dat de kleuren niet het voedsel verstoren.

Waar moet je op letten bij het kopen van borden?

Maat

Afhankelijk van de grootte van de maaltijden die je serveert en hoeveel mensen je verwacht te ontvangen, moet je de grootte van de borden kiezen die het meest geschikt zijn voor je behoeften.

Materiaal

Naast het kiezen van het juiste materiaal, is het belangrijk om ook te kijken naar de duurzaamheid van het materiaal en of het bestand is tegen krassen en breken.

Stijl

Je moet ook het ontwerp en de stijl van de borden overwegen in relatie tot de rest van de tafeldecoratie.

Conclusie

Borden zijn een belangrijk onderdeel van de eet- en decoratietafel. Het kiezen van de juiste maat, materiaal en kleur is daarom essentieel bij het kopen van borden. Overweeg bij het kiezen van borden ook de stijl van de rest van de tafeldecoratie en het gewenste budget.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen aardewerk en porselein?

Hoewel beide materialen vaak worden gebruikt voor borden, is porselein duurzamer en krachtiger dan aardewerk. Het is daarom ook duurder.

Zijn glazen borden veilig voor gebruik in de magnetron?

Ja, glazen borden zijn veilig voor gebruik in de magnetron, maar je moet voorzichtig zijn om te voorkomen dat je ze te lang laat opwarmen.

Kunnen borden in de vaatwasser?

Ja, de meeste borden zijn vaatwasmachinebestendig, maar het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om te voorkomen dat de borden beschadigd raken.

Wat is de ideale hoeveelheid borden om te hebben?

De ideale hoeveelheid borden hangt af van hoe vaak je dineert en hoeveel mensen je verwacht te ontvangen. Over het algemeen is het raadzaam om minstens 8-12 borden per persoon te hebben.

Welk materiaal is het beste voor het serveren van voedsel?

Porselein is het beste materiaal voor het serveren van voedsel vanwege de duurzaamheid en het feit dat voedsel geen vlekken achterlaat op het materiaal.