Blauwe pleisters


Wanneer je een wond hebt, is het eerste wat je doet een pleister aanbrengen. Je kunt verschillende soorten pleisters vinden in de winkel, zoals waterdichte, doorzichtige en huidkleurige pleisters. Maar je hebt ook de blauwe pleisters – en die zien er misschien anders uit, maar zijn ze ook echt anders? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vraag.

Wat zijn de blauwe pleisters?

Blauwe pleisters bevatten een ingrediënt genaamd ‘colloïdaal zilver’. Dit is een antimicrobieel middel dat de groei van bacteriën en schimmels op en rondom de wond remt. Wanneer de pleister op de huid wordt aangebracht, komt het colloïdale zilver in contact met de wond en wordt het vrijgegeven in de buurt van de wond. Dit kan helpen om infecties te voorkomen.

Hoe werken ze?

Blauwe pleisters werken door de kleefstof die ze bevatten, gecombineerd met hun antimicrobiële eigenschappen. De kleefstof zorgt ervoor dat de pleister op zijn plaats blijft en de wond beschermt tegen vuil en bacteriën. Het colloïdale zilver voorkomt dat bacteriën en schimmels de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen en potentiële infecties veroorzaken.

Waarom zijn ze blauw?

De blauwe kleur van de pleisters dient twee doelen: het maakt ze herkenbaar als ‘bijzonder’ en het zorgt ervoor dat ze gemakkelijk te vinden zijn in de medicijnkast of EHBO-doos. De kleur van de pleister doet echter niets af aan de werking van het colloïdale zilver.

Zijn ze geschikt voor iedereen?

Ja, blauwe pleisters zijn geschikt voor iedereen die gewone pleisters gebruikt! Ze zijn veilig en effectief in het voorkomen van infecties. Echter, mensen die allergisch zijn voor zilver moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van blauwe pleisters. Het is altijd raadzaam om een ​​kleine pleister op gevoelige huid te testen voordat je een groter gebied bedekt met de pleister.

Wanneer moet ik ze gebruiken?

Blauwe pleisters kunnen worden gebruikt in alle gevallen waarin je normaal gesproken een gewone pleister zou gebruiken, zoals het bedekken van snijwonden, schaafwonden of kleine brandwonden. Ze hebben echter een extra voordeel van antimicrobiële bescherming, dus ze kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen met een verminderd immuunsysteem of die onder omstandigheden werken waarin de kans op infectie hoger is.

Waar kan ik ze kopen?

Blauwe pleisters kun je vinden in de meeste drogisterijen en apotheken. Let op de merknaam ‘Silver’ of ‘Colloidal Silver’ bij het zoeken naar blauwe pleisters.

Zijn er nadelen aan het gebruik van blauwe pleisters?

Zoals met elk type pleister, kan de lijm op de huid blijven zitten en voor irritatie zorgen bij sommige mensen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat blauwe pleisters niet bedoeld zijn om grotere wonden te bedekken, zoals operatiewonden. Bij dergelijke wonden moet je voorzichtig zijn om geschikte verzorgingsproducten te gebruiken die door een arts zijn voorgeschreven.

Hoe lang kan ik een blauwe pleister laten zitten?

Net als bij een gewone pleister, is het raadzaam om de blauwe pleister één of twee dagen te laten zitten, afhankelijk van de grootte van de wond en de hoeveelheid blootstelling aan vocht of beweging. Als de pleister nat of vuil wordt, moet je deze onmiddellijk vervangen.

Kan ik blauwe pleisters op maat snijden?

Ja, je kunt blauwe pleisters op maat snijden om op specifieke wonden te passen. Zorg ervoor dat de pleister nog steeds over de hele wond past om effectief te zijn in het blokkeren van vuil en bacteriën.

Conclusie

Blauwe pleisters zijn niet zomaar een marketingtruc. Ze bevatten een antimicrobiële eigenschap van colloïdaal zilver tegen bacteriële en schimmelinfecties. Iedereen kan ze gebruiken, ze zijn effectief en gemakkelijk verkrijgbaar. Met deze pleisters beschermt je je wond en voorkom je infecties.

Veelgestelde vragen

Q1. Zijn blauwe pleisters duurder dan gewone pleisters?

A: Ja, blauwe pleisters zijn over het algemeen iets duurder dan gewone pleisters.

Q2. Is colloïdaal zilver veilig?

A: Ja, colloïdaal zilver is veilig bij juist gebruik. Het is mogelijk om te veel colloïdaal zilver binnen te krijgen, wat argyria kan veroorzaken. Argyria is een zeldzame huidaandoening die de huid blauwachtig kan maken. Dit gebeurt echter alleen bij het inslikken van grote hoeveelheden zilver.

Q3. Zijn blauwe pleisters herbruikbaar?

A: Nee, blauwe pleisters zijn niet herbruikbaar. De pleister moet worden vervangen zodra deze vuil, vochtig of vol is.

Q4. Zijn er andere kleuren pleisters met antibacteriële werking?

A: Ja, er zijn andere kleuren medicijn-pleisters met antiseptische eigenschappen zoals roze of witte kleur pleister.

Q5: Kan ik blauwe pleisters gebruiken op gevoelige huid?

A: Ja, blauwe pleisters zijn geschikt voor gevoelige huid, maar het is altijd verstandig om eerst een kleine pleister te testen op je huid om er zeker van te zijn dat je niet allergisch reageert op het colloïdale zilver.