Alle Fidget Toys

Fidget toys, ook wel handfidgets genoemd, zijn de laatste jaren zeer populair geworden als hulpmiddelen bij stress en angst. De term ‘fidget’ komt van het Engelse werkwoord ‘to fidget’, wat letterlijk betekent ‘onrustig bewegen’. Fidget toys zijn ontworpen om mensen te helpen zich te concentreren, te ontspannen en te kalmeren. Het idee erachter is dat het gebruik van een fidget toy de hersenen afleidt van overmatige gedachten en vermindert de behoefte om te bewegen.

Fidget toys zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Sommige hebben een eenvoudig ontwerp, terwijl andere ingewikkelde en meervoudige bewegingen en functies hebben. Hieronder beschrijven we de verschillende soorten fidget toys en hun eigenschappen.

1. Fidget Cube
De fidget cube is een kleine kubus die in elke hand past en die verschillende knopjes, schakelaars en draaischijven bevat om mee te spelen. De verschillende functies zijn zo ontworpen dat ze de vingers en handen bezig houden en de concentratie verbeteren. De fidget cube is een van de bekendste fidget toys en wordt vaak gebruikt in kantoren, scholen en huiselijke omgevingen.

2. Fidget Spinner
De fidget spinner is een kleine gadget die bestaat uit een centrale schijf met verschillende vleugels die rondom draaien. Het doel van de fidget spinner is om de gebruiker te helpen om te ontspannen en zich te concentreren door de aandacht te richten op het draaiende object. Hoewel de fidget spinner in eerste instantie bedoeld was als speeltje voor kinderen, werd het al snel populair onder volwassenen als stress relief tool.

3. Tangle Toy
De tangle toy is een draaiend speelgoed dat bestaat uit meerdere in elkaar vervlochten delen. Het kan in verschillende vormen en patronen worden gedraaid en verbogen, waardoor het een veelzijdige fidget toy is. Het is ontworpen als een tool voor mensen met ADHD en andere aandoeningen, maar kan ook gebruikt worden door mensen die hun concentratie en stresslevels willen verlagen.

4. Poppet
De poppet is een fidget toy dat bestaat uit een reeks siliconen bubbels die op elkaar kunnen worden gedrukt en uitgerekt. De bubbels maken een zacht klikgeluid en voelen prettig aan in de handen. Het is ontworpen om mensen te helpen zich te concentreren en te ontspannen.

5. Stressbal
Een stressbal is een fidget toy die bestaat uit een bal die je kan kneden. De ballen kunnen gevuld worden met verschillende materialen, waaronder schuim, rubber en gel. Ze zijn ontworpen om te helpen bij het verlichten van spanning in de handen, polsen en armen en kunnen ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie.

6. Kinetische zand
Kinetische zand is een type zand dat samenklit zodat het niet kan uit elkaar vallen. Het is een zeer tactiele fidget toy die gebruikt kan worden om te kneden, vormen en sculptureren. Het is ontworpen om mensen te helpen zich te ontspannen en te kalmeren door middel van het stimuleren van de zintuigen.

7. Wobble bal
Een wobble bal is een fidget toy dat bestaat uit een ronde bal met een gewicht aan de binnenkant. Het gewicht zorgt ervoor dat de bal langzaam rolt en draait, waardoor het ideaal is als stress relief tool. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de hand-oog coördinatie en het vergroten van de concentratie.

Conclusie
Fidget toys zijn er in verschillende soorten en maten en bieden een breed scala aan voordelen voor mensen die willen ontspannen en zich concentreren. Hoewel ze oorspronkelijk werden ontworpen voor mensen met ADHD en andere aandoeningen, zijn ze de laatste jaren steeds meer in gebruik genomen door mensen die hun stress en angst willen verlichten. Door te spelen met een fidget toy kan de gebruiker de spanning in de handen, polsen en armen verminderen en de aandacht richten op het object, waardoor de gedachten worden afgeleid. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige fidget toy of een meer geavanceerde gadget, er is altijd een optie die past bij jouw wensen en behoeften.