Afzuigkaplampjes


De afzuigkap is een belangrijk apparaat in de keuken om kookdampen en geurtjes te verwijderen. Een belangrijk onderdeel van de afzuigkap zijn de lampjes. Veel mensen besteden hier echter weinig aandacht aan, terwijl het kiezen van de juiste lampjes wel essentieel is voor een veilig en effectief gebruik van de afzuigkap.

In dit artikel leer je alles over afzuigkaplampjes. Van de verschillende soorten lampjes tot aan de kenmerken die belangrijk zijn voor een juiste aankoopkeuze. Lees verder en ontdek meer over afzuigkaplampjes.

Waarom zijn afzuigkaplampjes belangrijk?

De juiste afzuigkaplampjes hebben meerwaarde dan alleen functioneel licht tijdens het koken. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de warmte van de lampjes ervoor zorgt dat de afzuigkap goed blijft functioneren. Dit komt doordat de hitte ervoor zorgt dat de lucht in de afzuigkap wordt verplaatst. Daarnaast helpen goede afzuigkaplampjes ook om restvet en -vocht op de juiste manier te verdampen. Hierdoor ontzie je je afzuigkap en gaat deze langer mee.

Welke soorten afzuigkaplampjes bestaan er?

Er zijn grofweg twee soorten afzuigkaplampjes. Ten eerste zijn er de gebruikelijke halogeenlampjes, deze zijn vaak van het type G4 240V met een 20-50 wattage. Deze lampjes geven goede warmte af, maar zijn redelijk kwetsbaar. Daarnaast zijn er ook LED-lampjes beschikbaar. LED-lampjes zijn een stuk duurzamer en energiezuiniger dan halogeenlampjes. LED-lampjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen ook als sfeerverlichting gebruikt worden.

Waar moet je op letten bij het kopen van afzuigkaplampjes?

Als je nieuwe afzuigkaplampjes gaat kopen let dan op de volgende dingen:

– De juiste afmeting: Check de handleiding van de afzuigkap of vraag het na bij de producent welke lichtbronnen bij de afzuigkap passen.
– De juiste fitting: Kijk goed naar de fitting van de lampjes die je wilt kopen. Niet alle fittingen zijn geschikt voor alle afzuigkappen.
– Het type lampje: Vraag jezelf af of een halogeen of LED-lampje het beste bij jouw situatie past. Denk hierbij aan het wattage, maar ook aan kleur en eventuele extra functies.
– De prijs: LED-lampen zijn duurder in aanschaf dan halogeenlampen, maar gaan op termijn langer mee en zijn energiezuiniger.

Hoe vervang je afzuigkaplampjes?

Het vervangen van afzuigkaplampjes is een eenvoudig klusje. Allereerst moet je de stroom van de afzuigkap loskoppelen. De lampjes zitten in een lampenkapje met een fitting. Het kappje kan je gemakkelijk losklikken of losdraaien. Verwijder het oude lampje en plaats de nieuwe. Let op dat je het lampje niet met je blote handen aanpakt, zodat er geen vet van de handen op het lampje komt. Plaats het kapje weer op de juiste manier terug en sluit de afzuigkap weer aan op de stroom.

Hoe verleng je de levensduur van de afzuigkaplampjes?

De levensduur van afzuigkaplampjes kan verlengd worden door bijvoorbeeld de verlichting uit te doen tijdens het koken, dit vermindert de warmte belasting. Ook kan je zuiniger omgaan met de afzuigkap intensiteit tijdens het koken. Dus een beetje minder hard, hierdoor wordt de afzuigkap minder heet.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik zelf ledlampen in mijn afzuigkap screen?
Ja, dit kan zeker. Er moet wel goed gekeken worden naar de eerder genoemde specificaties van de fitting en het aantal wattage.

2. Welke afzuigkaplampjes moeten vervangen worden als er één is doorgebrand?
In principe worden beide lampjes vervangen, ook als er maar één is doorgebrand. Dit zorgt voor een meer gelijkmatig licht en het afzuigsysteem blijft goed werken.

3. Kunnen halogeenlampjes vervangen worden door ledlampjes?
Dit is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat ze verschillen in afmeting en fitting. Check dit dus goed voordat je de lampjes vervangt.

4. Moet ik afzuigkaplampjes met een speciale functie kopen?
Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en situatie. Houd er wel rekening mee dat de basisfunctie van de afzuigkaplampjes is om warmte af te geven en voor een gelijkmatige lichtspreiding te zorgen.

5. Zijn er afzuigkaplampjes beschikbaar met een lager wattage?
Ja, er zijn afzuigkaplampjes met een lager wattage verkrijgbaar. Deze lampen geven vaak minder warmte af maar zijn goed voor een gelijkmatige lichtspreiding. Let hierbij wel op dat dit type lampen minder warmte afgeeft.