85 inch TV

Een 85 Inch TV is een enorme TV die in geen enkele woonkamer misstaat. Maar waar let je op bij het kopen van een 85 inch TV? Wij geven je handig koopadvies waarmee jij de beste keus maakt.

Soort scherm

Je wilt dus een 85 inch TV, maar welk type scherm kies je? Je hebt in de regel keuze uit 4 verschillende schermsoorten:

 • QLED
  Het QLED scherm is een LED scherm met een extra laag. Deze laag bestaat uit ‘quantum dots’, nanokristallen van slechts 2 tot 10 nanometer groot. Deze extra laag zorgt voor fantastische kleuren. Het kleurspectrum is namelijk verruimd. Een QLED scherm is súper helder. Daarnaast bestaat er vrijwel geen kans op ‘inbranders’, oftewel stilstaande beelden die permanent in het scherm zijn gebrand.
 • OLED
  Een OLED scherm werkt weer net een tikkeltje anders dan een QLED scherm. In plaats van gebruik te maken van quantum dots, heeft een OLED TV speciale diodes die ieder zelf licht afgeven. Iedere pixel van deze TV geeft dus licht! Dit zorgt voor prachtige kleuren en zeer diepe zwartwaarden. Een nadeel is dat inbranders bij dit type scherm wel op de loer liggen.
 • LED
  Eigenlijk is een LED TV een commerciële term voor een LCD TV met LED-backlight. Omdat dit niet lekker bekt hebben Samsung en andere grote TV producenten gekozen voor de eenvoudige term: LED TV. Dit is de voorloper van OLED en QLED en min of meer de opvolger van de LCD TV. Mooie, heldere kleuren en een lager energieverbruik dan een traditioneel LCD scherm.
 • LCD
  LCD TV’s worden tegenwoordig bijna niet meer verkocht. Niet zo heel gek, de voordelen van LED TV’s zijn simpelweg te groot. LCD TV’s zijn soms nét iets voordeliger.

Vorm van het scherm

Naast het type scherm, kan je vaak ook kiezen voor de vorm van het scherm; een gebogen of een plat scherm. Er kleven geen specifieke voor- of nadelen aan een plat of gebogen scherm. Het is maar net wat je mooi vindt!

Beeldkwaliteit

Voor een 85 inch TV is er maar één optie: Ultra HD/4K. De resolutie van deze schermen ligt vier keer zo hoog als bij reguliere Full HD, en dat is ook wel nodig met een 85 inch TV. Het aantal pixels van een ULTRA HD/4K resolutie is 3840 x 2160. Veel 85 inch TV’s zijn al klaar voor de toekomst en kunnen een resolutie aan van 7680 x 4320 pixels, oftewel 8K.

Beeldverversing

Hoe sneller het beeld van de TV ververst, des te scherper de beelden zijn. De frequentie van beeldverversing wordt gemeten in Hertz. Een 85 inch TV met een beeldverversing van 50hz geeft 50 frames per seconde weer, een TV met een verversingssnelheid van 100hz geeft 100 frames per seconde weer. Per merk wordt er gebruik gemaakt van een andere benaming voor beeldverversing:

 • LG
  Picture Mastering Index (PMI)
 • Panasonic
  Black Light Motion Rate (BMR)
 • Philips
  Perfect Motion Rate (PMR)
 • Samsung
  Picture Quality Index (PQI)
 • Sony
  MotionFlow XR

Smart TV

Ook bij een 85 inch TV kom je er niet onderuit; je krijgt een Smart TV. Deze high-end toestellen hebben eigenlijk altijd een besturingssysteem. Je hebt de keuze uit een aantal verschillende Smart TV platformen. Wij lichten de belangrijkste toe:

 • Android TV
  Wie kent Android niet? Ontwikkeld door Google en gebruikt door miljoenen mensen wereldwijd op hun smartphone. Maar ook voor de TV heeft Google een besturingssysteem ontwikkeld: Android TV. Deze krachtige applicatie stelt je in staat om een groot aantal apps op je TV te gebruiken.
 • Tizen
  Tizen is op de markt gebracht door Samsung. Je vindt dit besturingssysteem dan ook voornamelijk terug op Samsung televisies. In eerste instantie zou Tizen ook gebruikt gaan worden voor smartphones. Dat ging niet door vanwege het ontbreken van apps voor Tizen. Dit is dan ook het nadeel van Tizen voor je 85 inch TV; er zijn simpelweg niet zoveel apps beschikbaar.
 • webOS
  WebOS heeft een lange geschiedenis. Het systeem werd voorheen ontwikkeld door Palm en HP voor smartphones, maar heeft via LG zijn weg gevonden naar de smart TV. Ondersteuning in de vorm van apps is vrij beperkt.

Energielabel

Niet het eerste waar je aan denkt bij het kopen van een TV, maar steeds belangrijker. Zeker bij een 85 inch TV kan het energieverbruik flink oplopen.