Beste robotstofzuigers van 2020

Als je denkt aan het woord robot, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan de toekomst. Maar vergeet niet dat vele zaken in deze tijd al zijn geautomatiseerd. Steeds meer mensen kiezen sinds het jaar 2001 voor een robotstofzuiger. Deze stofzuigers zijn vrij klein en compact en doen hun werk door middel van robot intelligentie. De stofzuigers worden automatisch door de kamer gestuurd en zuigen al het losliggende vuil en stof op. Het handigste van zo’n stofzuiger is dat je deze helemaal niet hoeft te bedienen. Je hoeft er niet eens op te letten. Je zet hem aan en hij doet het werk helemaal vanzelf. Er zijn verschillende robotstofzuigers op de markt te verkrijgen. Voor welke je precies moet kiezen hangt af van je wensen en van de mogelijkheden van de stofzuigers.

MEDION MD18600 - Robotstofzuiger

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.6 van de 5 sterren uit 124 reviews

Blaupunkt Bluebot XBOOST - Robotstofzuiger

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 28 reviews

Neato Botvac D7 Connected - Robotstofzuiger

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.2 van de 5 sterren uit 23 reviews

Blaupunkt Bluebot XEASY - Robotstofzuiger

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.4 van de 5 sterren uit 56 reviews

MEDION MD18500 - Robotstofzuiger

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.2 van de 5 sterren uit 6 reviews

Eufy RoboVac R11S - Robotstofzuiger

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.9 van de 5 sterren uit 16 reviews

iRobot Roomba 605 - Robotstofzuiger

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.6 van de 5 sterren uit 19 reviews

ILIFE V5s Pro - Robotstofzuiger

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 61 reviews

iRobot Braava M6138 - Dweilrobot

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.7 van de 5 sterren uit 3 reviews

MEDION MD18501 - Dweilrobot

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.8 van de 5 sterren uit 10 reviews

De werking van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger werkt geheel automatisch. Terwijl je bezig bent met het schoonhouden van de woning, kan deze handige stofzuiger het werk van je overnemen op het gebied van het opzuigen van vuil en stofjes in de woning. Het is nu niet meer nodig om met een stofzuiger door de kamers heen en weer te lopen of onhandig met de kabels van dit soort stofzuigers door de kamers te zeulen. Een robotstofzuiger zorgt ervoor dat het niet meer zo vaak nodig is om de woning te stofzuigen en dat stofophoping wordt beperkt. Als je een robotstofzuiger goed bekijkt, dan zie je dat deze vaak rond van vorm is en dat het wieltjes heeft. Door middel van de ronde vorm, kan het beter bij de lastige plekken komen en kan het makkelijker ronddraaien dat het vast komt te zitten bij de hoeken van de kamer. Een robotstofzuiger is voorzien van allerlei verschillende soorten sensoren die de muren en afgronden herkennen. Door middel van dit soort sensoren is de stofzuiger in staat om dit soort hindernissen te vermijden. Sommige robot zuigers zijn zo geavanceerd dat het zelfs mogelijk is om een speciale route af te laten leggen. Zo kun je hem bijvoorbeeld aansporen om eerst de nadere kamers te zuigen waar je niet in bezig bent om later weer terug te laten keren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotzuiger?

Als je bij de verschillende elektronicawinkels kijkt, dan merk je dat er vele verschillende soorten robotzuigers te koop zijn. Dit maakt het dan niet meteen makkelijk om een goede keuze te maken. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden die je wellicht van dienst kunnen zijn bij het maken van de juiste keuze. Wat allereerst belangrijks is om te kijken naar welke functies de robotzuiger dient te hebben die overeenkomen met je wensen. Door hier een juiste keuze in te maken, betaal je niet onnodig voor functies waarvan je toch niet van plan om deze te gebruiken. Een voorbeeldfunctie is bijvoorbeeld het willekeurig rondrijden of het vooraf instellen van een voorgeprogrammeerd pad.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met het feit of je huisdieren hebt of niet. De meeste huisdieren verliezen haren, en de robotzuiger dient deze haren op te kunnen zuigen zoals ook een normale stofzuiger dit kan. Maar houd er rekening mee dat niet elke robotzuiger dit kan. Het is daarom noodzakelijk om goed te kijken of deze functie wordt aangeboden door de zuiger voordat je een keuze maakt tussen de verschillende stofzuigers.

Een ander punt dat ook meespeelt, is de grootte van je huis. Als je een grotere woning hebt, is het natuurlijk begrijpelijk dat er dan ook meer stof en vuil is op te zuigen door de stofzuiger. Het is dan van belang dat je kiest voor een stofzuiger met een groter stofreservoir. Ook speelt mee wat je op de vloer hebt liggen. Laminaat is vrij makkelijk om te stofzuigen. Het wordt wat lastig wanneer je tapijt hebt liggen of wanneer matten hebt liggen die de stofzuiger dient te reinigen. Net als bij dierenharen, is niet elke stofzuiger ervoor geschikt om tapijt grondig schoon te kunnen maken. Je hebt hier een krachtige stofzuiger nodig, en bij dit punt is het dus van belang dat je op zoek gaat naar een stofzuiger die krachtig genoeg is om ook dit soort vloerbedekkingen te kunnen reinigen.

Sensors van een robotstofzuiger zijn krachtig genoeg om verschillende soorten vloeren af te kunnen scannen en vervolgens het vuil te herkennen. Sommige sensoren zijn alleen niet krachtig genoeg om ook donkere vloeren te herkennen. Als je drempels in je huis hebt, is het ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Niet alle robotzuigers zijn ervoor geschikt om drempels in de woning te herkennen. Je hebt dus de kans dat de stofzuiger constant vastloopt als de sensors er niet voor zijn gemaakt om drempels te herkennen.

De navigatiemodus op de robotstofzuiger

Als je een goedkope robotstofzuiger zou nemen, zou deze hoogstwaarschijnlijk niet beschikken over een speciale navigatiemodus. Geavanceerde robotzuigers hebben deze optie wel. Een robotstofzuiger met deze modus zal door de ruimtes blijven rijden net zolang totdat de hele oppervlakte is schoongemaakt. Onderweg zal het allerlei hindernissen en obstakels tegenkomen, maar deze zullen hem niet in de weg zitten door de speciale ingebouwde sensoren. De stofzuiger zal hier omheen rijden of vermijden en verder gaan met de vloer die gewoon begaanbaar is. Bij de geavanceerde modellen heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid om de stofzuiger letterlijk te navigeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen welke kamers het wel moet doen en welke niet, of welke route het moet rijden. Op deze manier kun je de stofzuiger helemaal aanpassen aan je wensen en ook aan je woning.

Robotstofzuigers uitgebreid selecteren voor de aankoop

Vele mensen laten de prijs een hoofdrol spelen als ze een keuze maken tussen de verschillende robotzuigers. Dit is natuurlijk prima als je te maken hebt met een bepaald budget waar je rekening mee dient te houden, maar de functies en de mogelijkheden zijn hierin ook erg belangrijk. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je voor een stofzuiger in huis haalt. Er dient rekening te worden gehouden met het uithoudingsvermogen van het apparaat. Je hebt hier niet te maken met een stofzuiger die je direct aansluit op het stroomnetwerk, maar met een stofzuiger die te maken heeft met een ingebouwde accu. Deze dient te worden opgeladen waarna het een beperkte tijd zijn werk kan doen. Een stofzuiger die te maken heeft met vele obstakels of hindernissen zal eerder leeg gaan dan een stofzuiger die hier niet of nauwelijks mee te maken heeft. Daarnaast is ook het type vloer hier leidend in. Op tapijt is veel meer op te zuigen dan op een vloer dat bestaat uit laminaat. Je dient er dus rekening mee te houden wat de kracht is van het apparaat, maar ook met hoe sterk de accu is. Het schiet natuurlijk niet op als je constant dient te laden.

Ervaar het gemak van de robotstofzuiger

Door gebruik te maken van een robotstofzuiger is het huishouden veel sneller gedaan. De taken voor het stofzuigen worden veel sneller gedaan en je hebt je handen weer vrij voor andere taken. Of je nou huisdieren hebt of kleine kinderen, een robotstofzuiger neemt zoveel werk uit handen zodat je je kan richten op zaken die er echt toe doen. Laat je altijd goed voorlichten voordat je een definitieve aankoop doet, en daarnaast is het ook altijd aan te raden om diverse reviews te lezen over de stofzuigers zodat je ook meekrijgt wat andere mensen voor jou voor ervaring hebben met de stofzuiger. Dit soort zaken kun je altijd mee laten wegen voor je je aankoop definitief maakt.

Beste zonnebrand van 2020

Bijna iedereen vindt het heerlijk om in de zon te liggen, maar ben je je bewust van de zonneschade die je kunt oplopen? Elke keer dat je je verbrandt, vergroot de kans op huidkanker. Verbranden van de zon is natuurlijk ontzettend vervelend, maar bedenk je ook dat het heel gevaarlijk is. We staan hier nog te weinig bij stil, omdat de gevolgen pas jaren later zichtbaar of voelbaar zijn. Maar het is van groot belang om zonnebrandcrème te gebruiken als je je blootstelt aan de zon. Hierdoor wordt de kans op verbranding aanzienlijk minder. Natuurlijk is er wel een groot verschil of je je blootstelt aan de zon in Nederland in de winter of aan de zon in een land dichtbij de evenaar op het warmste punt van de dag.
En wist je dat de huid snel veroudert als deze wordt blootgesteld aan UV straling?

Zwitsal SPF 50+ Parfumvrij Zonnecreme - 75ml

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.4 van de 5 sterren uit 87 reviews

Als je bij de drogist in het rek van de zonnebrandcrème gaat kijken, weet je vast even niet welke je moet kiezen. Er zijn zoveel verschillende soorten. En wat is het verschil eigenlijk tussen al deze crèmes? Zo kun je zonnebrand vinden in crème, lotion of spray. En ook is er speciale zonnebrand om een vettige huid te voorkomen of om het gezicht een witte gloed te geven. In deze blog zullen we al je vragen over zonnebrand beantwoorden. Zo bespreken we hoe je zonnebrand moet gebruiken, welke zonnebrand het beste is voor je kinderen en welke factor past bij jouw huid. Ook zullen we een aantal ingrediënten uitlichten die schadelijk kunnen zijn voor jou of voor het milieu.

Hoe werkt zonnebrand?

Elke zonnebrand heeft een Sun Protection Factor, ook wel SPF genoemd. Deze factor geeft aan hoeveel UVB-straling de zonnebrandcrème kan absorberen of reflecteren. Een verbrande opperhuid die rood wordt, wordt veroorzaakt door de UVB-straling. Stel je voor dat je normaal gesproken na 15 minuten zou verbranden, dan duurt dit met een SPF 30, 30 keer zo lang, dus 30 keer 15 minuten. De SPF zegt echter niets over de capaciteit om UVA-straling af te remmen. De UVA-straling veroorzaakt dieper in de huid schade en is de nummer één aanstichter van veroudering van de huid en van kanker. Het advies van de Europese Commissie is dat de UVA-bescherming minimaal één derde moet zijn van de UVB-bescherming. Op elke verpakking kun je nagaan of dit ook echt zo is. Belangrijk is dat je een zonnebrandcrème uitzoekt die zowel UVA- als UVB-bescherming geeft.

Welke factor past bij jouw huid?

Heb je een hele lichte huid en word je lastig bruin? Dan heb je een hogere beschermingsfactor nodig. Dit komt omdat het lichaam van zichzelf melanine aanmaakt. Melanine is het pigment dat huid, ogen en haar hun kleur geeft. Als je minder melanine aanmaakt, moet je je dus beter beschermen. Mensen met een lichte huid (vaak rossige haren en lichte ogen) hebben weinig melanine en maken dit ook niet zo snel aan. Mensen met een donkere huid daarentegen hebben van nature meer melanine en zijn dus zonder zonnebrand al beter beschermd. Op de website van de KWF kankerbestrijding vind je een handig schema (https://www.kwf.nl/sites/default/files/2019-10/zonnebord-huidtypes.pdf) om te bepalen welke beschermingsfactor bij jouw huidtype past.

Hoe gebruik je zonnebrand?

Het begint bij het aanbrengen van genoeg zonnebrandcrème. Nog te vaak maken we de fout om te weinig zonnebrandcrème te smeren. Wanneer je niet genoeg zonnebrandcrème smeert of deze niet goed aanbrengt, zal het niet de bescherming bieden waar je vanuit gaat. Om ervoor te zorgen dat de zonnebrandcrème zijn werk goed kan doen, moet je 2 milligram per vierkante centimeter aanbrengen. Dit is natuurlijk erg lastig inschatten, maar het is van groot belang dat je royaal smeert met de zonnebrandcrème. Ga eens na hoe vaak jij een verpakking van 100 milliliter kan gebruiken? We gaan even uit van een volwassen persoon met een normaal postuur. Als deze persoon genoeg zonnebrandcrème smeert, zou hij drie keer met een verpakking 100 ml moeten kunnen doen. Kun jij vele malen vaker smeren met een verpakking van 100 milliliter, bedenk je dan dat ook de SPF waarde van de zonnebrandcrème niet correct is als het gaat om zonbescherming.
Smeer je jezelf liever een keer vaker in? Dat is natuurlijk altijd goed. Het vermindert immers de veroudering van je huid als ook de kans op kanker.

Zonnebrand voor kinderen

Hierboven hebben we het al over de aanmaak van melanine gehad. Kleine kinderen maken uit zichzelf niet of nauwelijks melanine aan. Voor kinderen is het dan ook extra belangrijk om goed beschermd te worden tegen UV straling. Mocht er een schaduw plekje zijn, dan is dat de beste plek voor je kind. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Zorg dan dat je je kind insmeert met een SPF 30 tot SPF 50.

Bijna overal zijn er speciale zonnebrandcrèmes voor kinderen. Is het nodig om voor je kinderen een andere zonnebrandcrème te kopen dan voor jezelf? Het antwoord hierop is JA. In de zonnebrandcrèmes voor kinderen zitten namelijk minder heftige stoffen verwerkt die op de kinderhuid vervelende reacties kunnen veroorzaken. Denk maar eens aan parfum bijvoorbeeld.
Informatie over ingrediënten in zonnebrand

Bijna alle verzorgingsproducten kunnen onaangename stoffen bevatten. Vaak wordt dit gedaan om het product op een voordelige manier te kunnen conserveren. Maar jammer genoeg kunnen deze stoffen een vervelend effect hebben op het milieu en ook op jouw lichaam. Je staat er niet elke dag bij stil, maar de chemische stoffen in de crème die jij opsmeert, hebben ook een schadelijk effect voor de vissen en het koraal waarmee jij in die mooie helderblauwe zee gaat zwemmen.

Daarom kun je onderstaande stoffen beter vermijden als je op zoek gaat naar zonnebrandcrème.

Oxybenzone en octinoxate

Bovenstaande stofjes kun je ook tegenkomen onder de namen benzophenone-3 en ethylhexyl methoxycinnamate. Hoewel deze stofjes niet zo vaak meer voorkomen in zonnebrandcrème is het wel goed om er extra alert op te zijn. De stofjes zijn namelijk (mogelijk) hormoon verstorend en deze stofjes geven een hoge waarschijnlijkheid op huidirritaties. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat ze ook het koraal aantasten. Het koraal wordt verbleekt door de oxybenzone en ook het natuurlijke herstel van het koraal wordt aangetast. Bovendien komend er nanodeeltjes in de vissen en in het plankton terecht, waardoor deze kunnen sterven. Oxybenzone en octinoxate zijn dus schadelijk voor mens en milieu. Het is aan te raden om deze stofjes te vermijden!

Chemische zonnefilters

In elke zonnebrandcrème zitten zonnefilters verwerkt. Er is echter wel een verschil tussen chemische zonnefilters en reguliere zonnefilters. Chemische zonnefilters in combinatie met zonlicht kunnen voor nare reacties zorgen bij bepaalde mensen. Ook kunnen deze chemische stoffen in het koraal en bij de vissen terechtkomen als je in de zee gaat zwemmen. Een extra reden dus om deze stoffen te vermijden op het moment dat je zonnebrandcrème gaat kopen. Onder de chemische zonnefilters behoren:=

 • Oxybenzone (Benzophenone-3)
 • Sulisobenzone (Benzophenone-4)
 • Enzacamene (4-Methylbenzylidene Camphor)
 • Homosalate (Homomenthyl Salicylate)
 • Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate)
 • Octocrylene
 • Padimate O (Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA)
 • Amiloxate (Isoamyl p-Methoxycinnamate)

Probeer een zonnebrandcrème te vinden die reguliere zonnefilters bevat om deze effecten te vermijden.

Parabenen

Parabenen kom je tegen in bijna alle verzorgingsproducten, zo ook in zonnebrandcrème. Het wordt gebruikt als conserveringsmiddel. Maar ook parabenen zijn chemische stoffen. Ze kunnen dan ook huiduitdroging veroorzaken. Het is nog niet aangetoond dat parabenen ook echt schadelijk zijn voor de gezondheid, maar als je het risico wilt verkleinen is het aan te raden om voor opties te kiezen waar deze niet in voorkomen. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg crèmes te vinden zonder parabenen. Parabenen kun je terugvinden onder de volgende namen:

 • Methylparaben
 • Propylparaben
 • Butylparaben
 • Ethylparaben

Parfum

Vaak is het de geur van de zonnebrand die ons aanspreekt, want we krijgen er meteen een heerlijk zomers gevoel bij. In bijna alle zonnebrandcrèmes zit dan ook parfum of een andere geurstof verwerkt. Toch is het van belang dat je kijkt wat voor parfum er in de zonnebrandcrème zit. Vaak wordt een geur olie gebruikt welke synthetisch is. En ook kunnen deze ftalaten bevatten.
Ftalaten zijn stofjes die voor problemen kunnen zorgen in de hormoonhuishouding, maar erger nog: ze kunnen kankerverwekkend zijn. Er zijn ook zonnebrandcrèmes die olies gebruiken die niet synthetisch zijn, deze worden dan vermeld als: ‘gecertificeerde biologische essentiële olie’.

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste zonnebrandcrème kun je bovenstaande punten als richtlijn gebruiken voor je keuze. De keuze zal al flink slinken, dus het wordt allemaal maar makkelijker. Maar naast het gebruik van zonnebrandcrème kun je ook met de juiste kleding al een verschil maken als het gaat om de bescherming van de huid. Een mooie hoed bijvoorbeeld houdt al veel zon weg uit je gezicht, waardoor je de huid goed beschermt. En voor kinderen zijn er speciale UV-shirtjes (ook wel bekend als surfshirtjes) te vinden. Deze zijn sneldrogend en beschermen je kind tegen de UV-stralingen van het zonlicht. Zo hoef je geen zonnebrandcrème aan te brengen en ben je er zeker van dat je kind goed beschermd is. Zorg wel dat je de rest van het lichaam goed insmeert met zonnebrandcrème.

Beste mobiele airco’s van 2020

Vooral in de warmere dagen hebben mensen de wens om heerlijk op zoek te gaan naar verkoeling. In een warme ruimte voel je je minder op je gemak en zoek je naar allerlei manieren waarop je verkoeling kunt krijgen. Je kunt hierbij denken aan het eten van ijsjes, maar ook aan een koude douche. Daarnaast biedt een airco ook heerlijke verkoeling. Vele mensen overwegen dan ook om een airco te kopen. Vooral het kopen van een mobiele airco is erg in trek. De afgelopen jaren, is de markt voor mobiele airco’s erg gegroeid. Dit heeft ermee te maken omdat mensen op zoek zijn naar een makkelijke manier waarop ze zichzelf kunnen verkoelen en omdat de zomers langer en warmer zijn geworden. Daarnaast behoort een mobiele airco ook tot een moderne manier van verkoelen. De prijs van dit soort airco’s was in het begin aardig hoog, maar naar mate de vraag ernaar is gegroeid, zijn deze al lang niet eens zo duur meer. Er zijn verschillende soorten mobiele airco’s die aan te schaffen zijn, en elk apparaat biedt zijn eigen mogelijkheden. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van de mogelijkheden, maar ook van je eigen wensen voor welk model je zult kiezen. Met een mobiele airco hoef je er in ieder geval niet meer bang voor te zijn dat je een hete zomer niet zult overleven. Je kunt nu genieten van comfort en gemak met een mobiele airco.

Klarbach CM30751WE - Mobiele airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.9 van de 5 sterren uit 9 reviews

Inventum AC901 - Mobiele airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.7 van de 5 sterren uit 15 reviews

Cecotec ForceClima 9050 Mobiele airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product.

FlinQ Slimme Airco 9000 BTU - Mobiele airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.7 van de 5 sterren uit 6 reviews

Inventum AC701 - Mobiele airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.0 van de 5 sterren uit 5 reviews

Whirlpool PACW212CO - Mobiele airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.5 van de 5 sterren uit 4 reviews

Aspen Xtra - Mobiele Airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.7 van de 5 sterren uit 21 reviews

FlinQ 12000 BTU - Mobiele Airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 5.0 van de 5 sterren uit 3 reviews

Bestron AAC7000 - Mobiele Airco

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.8 van de 5 sterren uit 13 reviews

Waarom kiezen voor een mobiele airco?

Vergeleken met een gewone airco, die nogal groot en moeilijk te verplaatsen kan zijn, biedt een mobiele airco je veel meer gemakken. De naam zegt het al: mobiel. Een mobiele airco biedt dus de mogelijkheid dat je deze overal met je mee kan nemen. Je bent dus niet meer zozeer afhankelijk van de plaats waar de airco staat, maar je kunt deze gewoon plaatsen op de plek waar je dichtbij zit. Door deze gemakken te ervaren, zal geen enkele zomer meer hetzelfde zijn. Geniet lekker van de zon, en van het warme weer en trek je terug in een koele ruimte. Doordat de mobiele airco steeds goedkoper is geworden, kiezen vele mensen ervoor om deze aan te schaffen. Ook de ruime keuze uit verschillende soorten mobiele airco’s zorgt ervoor dat mensen graag voor dit product kiezen.

Wat is een mobiele airco

Een mobiele airco werkt bijna precies hetzelfde als alle andere soorten airco’s. Er wordt warme lucht het apparaat binnen gezogen. Hierdoor verdampt de koelvloeistof die in de airco zit. De koelvloeistof neemt de warmte op uit de lucht en vervolgens blaast het afgekoelde lucht de kamer in. Zo blijft dit proces zich herhalen zodra je het apparaat aanzet. Je moet een airconditioner niet verwarren met een luchtververser. Dit apparaat zorgt er namelijk voor dat lucht van buiten naar binnen stroomt en dat de lucht van binnen weer naar buiten wordt afgevoerd. Dit apparaat heet dus een geheel andere werking dan een airconditioner. Een mobiele airco is makkelijk op te bergen. Doordat het een mobiel apparaat is, hoeft het niet constant op dezelfde plaats te staan. Het kan makkelijk worden verschoven of op een geheel andere plek worden geplaatst. Daarnaast kan het ook goed worden opgeborgen. Omdat het niet afhankelijk is van een standplaats en vrij compact is, kan het op een nette en handige manier worden opgeborgen wanneer het apparaat niet in gebruik wordt genomen.

Voordelen van een mobiele airco

Dat is ook een van de meest gunstige voordelen van een mobiele airco. Stel je in de avond verkoeling zoekt, maar je hebt de airco de hele dag in de woonkamer staan. Dan kun je de airco in de avond makkelijk naar de slaapkamer verplaatsen om deze de volgende dag weer in de woonkamer te zetten. Vele mobiele airco’s zijn voorzien van wieltjes waardoor het verplaatsen van het apparaat naar diverse plekken erg makkelijk is. Daarnaast is de installatie van het apparaat ook vrij makkelijk. Een mobiele airco hoeft namelijk helemaal niet geïnstalleerd te worden. Het apparaat is al helemaal klaar voor gebruik na het uitpakken uit de verpakking. Het enige wat je nodig hebt, is een stroomaansluiting. Daarnaast heb je ook een opening nodig waar je de afvoerslang naartoe kan leggen. Je hebt hier helemaal geen monteur voor nodig. Je kunt zelf aan de slag met de installatie van het apparaat en er ook gelijk van genieten. Naast dit belangrijke voordeel, zijn er ook andere voordelen verbonden aan de mobiele airco. Er is namelijk een groot prijsverschil tussen deze compacte airco en de standaard modellen. Dit komt omdat een normale airco aan de muur wordt bevestigd. Je bent goedkoper uit met een mobiele airco, omdat je nu geen kosten hoeft te maken voor een installateur. Daarnaast verbruikt een compacte airco ook veel minder stroom dan een normale airco. Een ander voordeel van een mobiele airco is dat het apparaat allerlei extra’s met zich meebrengen die normale airco’s niet hebben. Zo hebben mobiele airco’s een ionisator. Dit is een apparaatje dat de lucht zuivert. Hierdoor worden pollen, huismijt en stof uit de lucht gehaald en krijg je er gezuiverde lucht voor terug. De lucht in je woning wordt hierdoor gezonder en je hebt minder last van allergische reacties. Daarnaast zijn er ook modellen te verkrijgen die een ingebouwde luchtbevochtiger hebben. Als je het echt luxe aan wilt pakken, dan heb je er ook modellen bij die niet alleen voor verkoeling kunnen zorgen, maar ook voor verwarming. Deze apparaten zijn vooral handig wanneer is constant sprake is van een wisselend weerbeeld, waardoor het de enige dag koud is en de andere dag warm. Met een goede mobiele airco zorg je er dus niet alleen voor dat je het aangenaam hebt in de warme dagen, maar zijn er ook allerlei extra’s waarvan je het hele jaar door kunt profiteren. Houd er wel rekening mee dat niet alle mobiele airco’s dezelfde functies aanbieden, maar dat dit sterk kan verschillen per model. Uiteraard zul je dit ook terugzien in de prijs.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mobiele airco

Wellicht overweeg je nu zelf om een mobiele airco te kopen na het lezen van alle voordelen. Net zoals bij elk apparaat geldt dat je ook bij het kopen van een mobiele airco goed rekening dient te houden met een aantal zaken. Door op deze zaken te letten, zorg je ervoor dat je niet onnodig veel betaald voor een miskoop.

Zoals al bekend heeft een mobiele airco een lager energieverbruik. Dit is natuurlijk ideaal voor de energierekening, maar dit betekent ook dat het een minder krachtig apparaat is dan een normale airco die aan de wand hangt. Dit hoeft niet te betekenen dat het apparaat niet geschikt is voor de kamer waarin je deze wilt plaatsen. Er is namelijk een vuistregel waar je rekening mee dient te houden. Voor elke kubieke meter aan ruimte heb je 136 BTU nodig. BTU staat voor British Thermal Unit. Op elk koelapparaat dat je koopt, hoort er een vermelding te staan van het maximale aantal BTU. Het is dus heel belangrijk dat je goed kijkt in welke ruimte je de airco wilt plaatsen en of deze ruimte wel past bij het aantal BTU dat het apparaat kan bieden. Als de kamer namelijk veel te groot is, dan kan het lastig zijn om het gewenste effect te behalen met de mobiele airco. Het is dus raadzaam om de kamers van tevoren goed op te meten, zodat je een berekening kan maken in de winkel voordat je het apparaat aanschaft.

Een andere wens die mensen vaak hebben, is dat een apparaat niet teveel herrie mag maken. Het kan erg vervelend zijn als je constant moet luisteren naar het gebrom van een technisch apparaat zoals een airco, terwijl het juist de bedoeling is dat het je comfort en gemak biedt. Het is wel sterk afhankelijk van de kamer waarin je de airco wilt plaatsen. Nu zal het in een drukke kamer niet zoveel uitmaken of er een stil gebrom klinkt, maar is het niet handig voor in de slaapkamer wanneer je er probeert te slapen. Een mobiele airco met 50 decibel is ideaal voor in de slaapkamer. Onder de 50 decibel wordt er namelijk een fluisterstil geluid geproduceerd. Als je een apparaat aan zou schaffen dat geluid produceert dat tussen de 50 en 65 decibel ligt, dan zou het een relatief stil geluid produceren. Alle decibellen daarboven zijn harder dan je zou wensen en vaak ook geheel onnodig.

Alhoewel een mobiele airco een vrij zuinig apparaat is als je deze zou vergelijken met een normale airco, zijn er toch verschillen in energielabels die aan de apparaten worden meegegeven. Vele mobiele airco’s zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel A of A+. Een energielabel van B tot en met F komt haast niet voor. Dit wil niet zeggen dat een airco altijd zuinig is, want ook een airco met een energielabel A of A+ kan op den duur veel energie kosten. Dit komt namelijk omdat het kan zijn dat een bepaalde mobiele airco de lucht veel minder efficiënt verkoeld of verwarmt. In dat geval moet het apparaat veel langer aan staan en kost dit veel meer energie dan wanneer een apparaat meteen in werking treedt en goed werkt vanaf het moment dat het aan staat.

Wat ook niet heel onbelangrijk is bij het kiezen van een goede airco, is te kijken naar de extra’s die de apparaten aanbieden en deze te vergelijken met de wensen die je hebt. Als je het vaak gewoon warm hebt, dan is het niet nodig dat je een apparaat aanschaft dat ook nog de mogelijkheid aanbiedt om een kamer te kunnen verwarmen. Je maakt dan onnodige kosten voor de aanschaf van het apparaat dan nodig is. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het gewicht van het apparaat. Als je namelijk van plan bent om het apparaat vaak te verplaatsen, dan is het niet handig dat je een zwaar apparaat aanschaft. Laat je wensen goed meespelen in de keuze die je maakt tijdens de aanschaf van het apparaat. Kijk vooral niet alleen naar hoe het apparaat eruit ziet, omdat de functies vaak veel belangrijker zijn. Het is natuurlijk wel weer een pro als het apparaat goed aansluit bij de rest van het interieur. Door te kiezen voor de juiste mobiele airco, kun je op een comfortabele manier genieten van de kamers en kom je elk seizoen goed door. Ervaar de gemakken van de mobiele airco en maak je keuze uit de verschillende modellen die er te verkrijgen zijn.

Beste voetenbaden van 2020

Je hebt net een lange en zware werkdag achter de rug en bent toe aan ontspanning. Je komt thuis en komt erachter dat je eigenlijk vrij weinig in huis hebt dat bij kan dragen aan een goede ontspanning. Wel had je eens van een vriend gehoord dat een voetenbad erg ontspannend zou moeten zijn en hierom besluit je om dit toch een kans te geven. Je pakt een bak in de juiste maat en vult deze met warm water. Tot je grote verbazing werkt het inderdaad enorm ontspannend en ben je nu erg benieuwd naar de theorie hierachter!

Ecomed 23100 - Voetenbad

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.1 van de 5 sterren uit 54 reviews

Sanitas SFB07 - Elektrisch massage voetenbad

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.2 van de 5 sterren uit 19 reviews

Medisana FS 881 - Voetenbad

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.3 van de 5 sterren uit 26 reviews

AEG FMI5567 90W Wit voetenbad/relaxapparaat

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 2.5 van de 5 sterren uit 6 reviews

Wat is een voetenbad

Met een voetenbad wordt het baden bedoeld van je enkels en voeten. Het water blijft tot onder de knieën en kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden. Zo wordt het gebruikt voor therapie, medische redenen, ontspanning en natuurlijk het wassen van de voeten. Op de markt zijn er meerdere soorten voetenbaden aanwezig met ieder een net wat andere uitvoering. Zo zijn er voetenbaden aanwezig met een ingebouwde massage. Deze variant geeft verlichting bij pijnlijk en vermoeide voeten. Daarnaast zorgen deze voetenbaden voor een stimulatie van de bloedtoevoer.

Hoe werkt een voetenbad?

Veel voetenbaden beschikken over meerdere functies. Zo heb je voetenbaden met een bubbelfunctie, massagefunctie en een warmte functie. De dubbelfunctie zorgt voor een prettig gevoel aan de voeten. Er wordt namelijk via kleine openingen lucht naar boven geblazen. Hierdoor voel je de lucht langs je voeten en enkels optrekken. Doordat de bubbels langs de voeten komen wordt je huid op een zachte manier gemasseerd. Dit effect kan je versterken door een olie aan het bad toe te voegen. Naast het masserende effect van de bubbels, zit er vaak ook nog een echte massagefunctie in. Bij de massagefunctie worden je voeten gemasseerd door vibrerende noppen op de bodem van het voetenbad. Deze functie kan je gebruiken bij een vol en een leeg bad. Wel is het aan te raden om dit te doen terwijl het badje volzit. Op deze manier kan je het combineren met de bubbels en krijg je de optimale massage. Naast de massagefunctie, kun je ook gebruik maken van de warmtefunctie. Vrijwel elk voetenbad van degelijke kwaliteit, beschikt over een warmte-element. Hierdoor koelt het wat in het voetenbad niet snel af en kun je nog langer genieten van de ultieme voetverwenning.

Soorten voetenbaden

Zoals eerder omschreven zijn er voetenbaden met verschillende functies. De meeste voetenbaden beschikken over een aantal van de hierboven genoemde functies. Echter zijn er ook voetenbaden die beschikken over al deze functies en nog meer. Zo zijn er voetenbaden waarbij de temperatuur een warmtefunctie heeft waarbij je de temperatuur zelf kan bepalen en zo lang als jij wilt aan kan houden. Naast de temperatuur zit er ook een grote variatie in de massagemogelijkheden. er zijn erg veel verschillende soorten massagestanden mogelijk. Zo kunnen sommige massagestanden effect hebben tot aan de onderkant van de rug. Een ander gaaf iets dat in een voetenbad aanwezig kan zijn, is infrarood verlichting. Hierdoor worden je bloedvaten nog extra gestimuleerd en ervaar je nog meer genot. Naast de luxere vormen van voetenbaden, heb je ook een wat meer standaard voetenbad. Zo’n standaard voetenbad wordt veel in gebruikt bij bijvoorbeeld pedicures. Op die manier worden de voeten op de juiste manier schoongemaakt. Naast de functies, is er ook een grote diversiteit aan maten en vormen. Zo kun je een rechthoekig voetenbad kopen, maar kun je ook kiezen voor de ronde variant. De grootte van de baden verschilt ook enorm. Zo kunnen ze oplopen tot wel een meter breed. Echter gaat de voorkeur bij de meeste mensen uit naar de wat kleinere varianten. Dit omdat deze eenvoudiger op te ruimen zijn.

Hoe onderhoud je een voetenbad

Nadat je heerlijk genoten heb van een voetenbad, zal het bad ook weer opgeruimd moeten worden. Echter voordat je het voetenbad opruimt, is het van belang dat je hem intern goed reinigt. Dit kun he doen door het het bad goed te spoelen met water. Naast dat je dit met water kunt doen, zijn er hier ook specifieke producten voor op de markt. Regelmatig schoonmaken verbeterd de hygiene en voorkomt narigheid zoals voetschimmel. Naast de standaard schoonmaak, verschilt het onderhoud ook per voetenbad soort. Zo heeft de wat luxere variant net wat andere onderhoud nodig. Houd hier rekening mee bij de aankoop en verdiep je hierin. Dit zorgt er namelijk voor dat je langer kunt genieten van het voetenbad.

Voetenbad en de gezondheid

Een lichamelijk voordeel die je er vaak terug hoort komen bij een voetenbad, is de verbetering van de bloedsomloop. Door regelmatig een voetenbad te nemen, stimuleer je de bloedsomloop en heb je een stuk minder snel last van een aderverkalking. Ook wanneer je al last hebt van deze klachten kan een voetenbad voordelen bieden. Zo voorkomt het dat de klachten erger worden en laat het in sommige gevallen ook klachten verdwijnen. Naast de bloedsomloop kun je ook problemen zoals kalknagels en zweetvoeten verhelpen. Hier hoef je niet persé middelen voor te gebruiken om dit voordeel te behalen. Wel zijn er erg veel accessoires die je kunt kopen voor een voetenbad.

Verschillende manieren van voetenbaden

Voor een voetenbad zijn er een aantal verschillende soorten voetenbaden die je vanuit huis kunt opzetten. Zo kan een voetenbad met rijstwater eenvoudig thuis gemaakt worden. Je kookt hiervoor een paar eetlepels rijst in een pan met water. Giet vervolgens die water af en gebruik het restant voor je voetenbad. Voeg aan dit restant twee eetlepels bakpoeder toe en laat het afkoelen. Wanneer het water de juiste temperatuur heeft stap je er met beide voeten in en verminder je hiermee zweetvoeten. Een andere variant die vaak wordt toegepast is degene met zwarte thee. Een voetenbad gebaseerd op zwarte thee kunnen helpen in de strijd tegen vervelende bacteriën. Naast een voetenbad van zwarte thee kun je ook gezondheidsvoordelen behalen met een wisselbad. Door gebruik te maken van een wisselbad stimuleer je je bloedsomloop nog beter. Een ander erg bekend voetenbad, is een melkbad. Door gebruik te maken van een melkbad, maak je je huid erg zacht en drijf je dode huidcellen van de huid af. Je maakt een melkbad door een glas melk te combineren met een halve sinaasappel schil, citroensap van een halve citroen, citroenschil en twee druppels lavendelolie. Een andere variant die je kunt gebruiken voor een heerlijk voetenbadje, is degene die gebaseerd is op Salie en rozemarijn. Deze variant heeft een antibacteriële en schimmelwerende werking. Daarnaast verminderd het ook de hoeveelheid zweet. Het recept hiervan is eenvoudiger, namelijk 1 theelepel rozemarijn en 1 theelepel gedroogde salie.

Producten voor in het voetenbad

Naast dat je zelf je best moet doen om een bijzondere voetenbad ervaring te krijgen, kun je hier ook producten voor kopen. Zo zijn er erg veel soorten olien op de markt die speciaal voor een voetenbad zijn samengesteld. Zo zijn er voetenbad olien van kokosolie, sesamolie, lavendelolie, orgegano-olie en hierbij nog veel meer. Naast de oliën, zijn er ook veel andere producten op de markt. denk hierbij aan zoutvarianten en badtabletten.

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een voetenbad

Voordat je een voetenbad koopt, is het van belang dat je voor jezelf duidelijk hebt waarvoor je hem allemaal wilt gebruiken. Wil je af en toe kunnen ontspannen in een warm badje, of wil je echt gezondheidsvoordelen opdoen bij het baden? Stel dit voor jezelf vast, voordat je op zoek gaat naar een voetenbad. Een ander belangrijk punt waarmee je rekening dient te houden is dat de kwaliteit enorm verschilt. Zo heb je voetenbaden die jaren meegaan, maar ook voetenbaden die je een week later weg kunt gooien. Om te voorkomen dat je rommel koopt, zul je zorgvuldig moeten zoeken. Naast dat het ene voetenbad sneller kapot gaan dan de ander, zit er ook een verschil in de hoeveelheid geluid die produceren. Zo maken sommige een erg vervelend geluid, terwijl je bij de ander bijna niks merkt. Een wat stiller voetenbad zorgt over het algemeen voor meer ontspanning. Dit omdat je niet gestoord wordt door een irritant geluid dat continu aanwezig is. Een ander belangrijk punt waarna je moet kijken, is de onderhoudbaarheid. Zo zal hier bij het ene ontwerp beter aan gedacht zijn dan bij de andere. Naast het onderhoud, kan het stroomverbruik ook meespelen in je keuze. Zo zal het ene voetenbadje aanzienlijk minder stroom gebruiken in vergelijking met een ander. Qua geld zou dit niet veel schelen, maar voor het milieu is een lager verbruik natuurlijk wel beter.

Vergeet niet te ontspannen!

Na enig onderzoek gedaan te hebben, heb je de knoop doorgehakt en besluit je om toch een voetenbad te kopen. Je hebt informatie opgedaan uit dit artikel en bent direct opzoek gegaan naar een voor jou geschikt voetenbad. Na lang gezocht te hebben, heb je een product gevonden dat perfect bij jou past. Dan is het nu tijd om gebruik te maken van de vele mogelijkheden en lekker te ontspannen met een welverdiend voetenbad. Probeer verschillende soorten badjes uit en beleef elke avond een ontspannen voetenbad. Zorg na het ontspannen voetenbadje voor een goede schoonmaak en geniet jarenlang van je aankoop!

Beste rijstkokers van 2020

Rijst is een veelzijdige verrijking voor het avondeten. Zo is deze uit Azië afkomstige graansoort een excellente vervanger voor aardappelen naast je vlees en groenten. Met iets meer creativiteit bereid je met rijst allerhande speciale gerechten, zoals nasi gorengs, rijst roerbakken, rijst ovenschotels, rijst stoofmaaltijden, rijst salades en sushi variaties.

Terwijl haast heel Azië een rijstkoker gebruikt, wordt in Nederlandse keukens de rijst nog vaak in een pan op het fornuis gekookt. Dit terwijl een rijstkoker dezelfde klus veel eenvoudiger en efficiënter uitvoert. Bovendien zorgt het apparaat ervoor dat de rijst niet kan aanbranden. Met enige routine presenteer je telkens opnieuw mooie, los gekookte rijstkorrels aan je gezin en gasten. De prijs voor de aanschaf van een rijstkoker mag zeker geen barrière zijn, want voor enkele tientallen euro’s beschik je al over een duurzaam basismodel.

Tristar RK-6126 - Rijstkoker

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 165 reviews

Tefal Classic Zwart RK1028 - Rijstkoker

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.6 van de 5 sterren uit 61 reviews

Tefal RK1038 - Rijstkoker - Inhoud 1,8 liter

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.6 van de 5 sterren uit 57 reviews

Bestron rijstkoker ARC100 - RVS

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 2 reviews

Aigostar Mi 30IAU - Multicooker

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.6 van de 5 sterren uit 45 reviews

Inventum RK140ZW - Rijstkoker

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.1 van de 5 sterren uit 49 reviews

Tristar RK-6117 - Rijstkoker - compact

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.2 van de 5 sterren uit 126 reviews

Russell Hobbs 19750-56 - Rijstkoker

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.4 van de 5 sterren uit 38 reviews

Wat is een rijstkoker

Een standaard rijstkoker bestaat in principe uit een pan, een verwarmingselement (onder de pan) en een isolerende behuizing van kunststof of roestvrij staal. De meeste modellen werken op elektriciteit en zijn heel eenvoudig te bedienen. Je hoeft slechts rijst in de pan te doen, water toe te voegen, het deksel te sluiten en de koker aan te schakelen. De rest gaat vanzelf. Zodra de rijst gekookt is, slaat de rijstkoker automatisch af. Afhankelijk van de hoeveelheid rijst in de pan en het vermogen van het apparaat kan het kookproces 20 tot 50 minuten duren.

Waarom rijst nooit aanbrandt in een rijstkoker

In elke rijstkoker zit een systeem dat controleert als er nog water in de pan is. Zodra al het water ‘opgebruikt’ is, gaat de koker ervan uit dat de rijst klaar is. Op dat moment schakelt het verwarmingselement af om te voorkomen dat de rijst aanbrandt in de pan. Met een rijstkoker heb je dus nooit last van een donkere harde rand aan de onderkant van de rijst. Je hoeft het proces ook geen moment in de gaten te houden en kunt zelfs het huis uit terwijl de rijst aan de kook is.

Hoe je voortreffelijk gekookte rijst krijgt

Het resultaat dat een rijstkoker levert, is afhankelijk van de verhouding tussen rijst en water in de pan. Als hulpmiddel komt nagenoeg elke rijstkoker met een maatbeker van 240 ml voor de rijst en markeringen aan de binnenwand van de pan voor het waterniveau. Om bijvoorbeeld 3 volle bekers rijst te koken, kun je simpelweg water toevoegen tot niveau 3 aan de binnenwand van de pan.

Met een aparte maatkan de juiste hoeveelheid water toevoegen, is ook een handige optie. Je kunt hierbij de volgende aangeraden hoeveelheden gebruiken:

 • Witte rijst, lange korrel – 420 ml water op 1 beker rijst
 • Witte rijst, kleine korrel – 300 ml water op 1 beker rijst
 • Basmatirijst – 360 ml water op 1 beker rijst
 • Parboiled rijst – 480 ml water op 1 beker rijst
 • Zilvervliesrijst – 520 ml op 1 beker rijst

Bij deze water tot rijst-verhouding krijg je gaar gekookte korrels die niet kleven. Als je je rijst graag iets natter serveert, doe je vooraf gewoon 20 tot 30 ml extra water in de rijstkoker. Omgekeerd zorgt minder water voor stevigere rijstkorrels. Droger gekookte rijst is geschikter voor het bereiden van nasi goreng en roerbak gerechten, omdat de korrels niet makkelijk aan de wok blijven plakken.

Smaakstoffen in je rijst, geen probleem

Voeg je graag wat smaakstoffen, zoals zout, boter, laurierbladen of kardemomzaden toe aan je rijst? Dit kan ook heel eenvoudig als je een rijstkoker gebruikt. Je kunt de aromaten vooraf in het water mengen of hiermee wachten tot de rijst al enige tijd aan de kook is. Houd er wel rekening mee dat het tussentijds openen van het deksel enige invloed heeft op het kookproces, omdat er warmte en stoom zal ontsnappen. Met wat experimenteren vind je zeker de ideale water tot rijst-verhouding voor gebruik van je favoriete smaakstof(en).

Een rijstkoker kan meer dan alleen rijst koken

Hedendaagse rijstkokers hebben meestal ook een stoomfunctie om met de rijst ook andere gerechten te bereiden. Bij sommige modellen plaats je hiervoor een stoommandje in de binnenpan (boven je rijst en water) en bij andere modellen zit er een stoomschaal bovenop de pan. De werking is echter nagenoeg hetzelfde. Terwijl je rijst in de binnenpan normaal kookt, wordt de stoom van het water gebruikt om groente, vlees, kip of vis in de mand heerlijk gaar te krijgen. Zo zorgt een rijstkoker met stoomfunctie ervoor dat je zonder omkijken een hele maaltijd op tafel krijgt.

Een bijkomend voordeel is dat de vitaminen van je vlees en groenten niet verloren gaan. Ze kunnen simpelweg niet uit de koker en blijven in je gerechten. Je kunt de rijstkoker met stoomfunctie uiteraard ook gebruiken om alleen rijst te koken óf alleen groente te stomen. De stoomfunctie maakt de apparaten nauwelijks duurder in aanschaf dan een normale rijstkoker.

Voor elke keuken de juiste rijstkoker

Rijstkokers voor huishoudens zijn er met uiteenlopende inhoud en afmeting. De inhoud van de binnenpan geeft aan hoeveel rijst je in één keer kunt koken. Bij een mini model met een inhoud van circa 0,5 liter haal je al 2 tot 3 porties rijst uit de pan. Voor grotere gezinnen zijn er rijstkokers met een binnenpan van 1,0 tot 2,0 liter. Heb je vaak gasten over de vloer, dan vind je met gemak een rijstkoker met een volume van 2,5 liter of meer.

Omdat rijstkokers vaak rondvormig zijn, wordt voor de afmeting (binnenpan + behuizing) de diameter vermeldt. Zo weet je vooraf hoeveel ruimte de rijstkoker zal innemen in je keuken. De diameter varieert van circa 20 cm voor een mini model tot 40 cm voor een extra groot model. Overigens zijn de meeste rijstkokers niet zwaar in gewicht, waardoor je hem na gebruik eenvoudig kunt opbergen in een keukenkast.

Enkele features van rijstkokers

De ene rijstkoker is de andere niet. Naast het volume en afmeting, zijn er ook verschillen tussen de onderdelen, de gebruikte materialen en de technologische snufjes.

 • Uitneembare binnenpan: Bij sommige modellen kan de binnenpan uit het apparaat worden gehaald, terwijl bij andere modellen de pan een vast geheel vormt met de behuizing.
 • Materiaal binnenpan: Van origine hadden rijstkokers een binnenpan van aluminium. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een binnenpan van rvs, kunststof of keramisch materiaal.
 • Anti-aanbaklaag: Deze speciale teflon laag zorgt ervoor dat de rijst niet makkelijk blijft plakken aan de binnenwand van de pan.
 • Glazen deksel: Een glazen deksel biedt je zicht op de inhoud. Dit is handig bij het bereiden van stoofgerechten in de rijstkoker.
 • Materiaal behuizing: Keuze tussen kunststof en roestvrij staal.
 • Vaatwasmachinebestendige onderdelen: De binnenpan, het deksel en de accessoires (rijstlepel, stoommand, etc.) kunnen veilig in de vaatwasser.
 • Warmhoudstand: Met deze functionaliteit wordt de gekookte rijst nog een hele poos warm gehouden in de koker. Op de rijstkoker zitten indicatielampjes die aangeven in welke fase de rijst is.
 • Timer: Hiermee kun je instellen hoe laat de rijstkoker moet beginnen met het kookproces. Zo is de rijst precies op tijd klaar voor het avondeten.

Minder schoonmaakwerk met een rijstkoker

Met een rijstkoker heb je minder schoonmaakwerk in de keuken, vergeleken met rijst koken in een pan op het fornuis. Omdat de rijst niet aanbrandt en nauwelijks blijft plakken tegen de binnenpan, is deze makkelijk schoon te maken. Als de binnenpan voorzien is van een anti-aanbaklaag, krijg je hem heel vlot schoon met een keukensponsje. De omgeving rond de rijstkoker blijft doorgaans smetteloos, omdat er geen stoomdruppels uit het apparaat komen. Op het fornuis zul je het deksel van tijd tot tijd moeten openen om de rijst te roeren, waardoor er automatisch spatten op de kookplaat komen.

De voordelen van een rijstkoker op een rijtje

 • Zodra je de juiste water tot rijst-verhouding hebt gevonden, krijg je elke keer hetzelfde perfecte resultaat.
 • De rijst brandt nooit aan.
 • Je hebt totaal geen omkijken naar het kookproces. Zo kun je alle aandacht geven aan andere activiteiten in de keuken.
 • Dankzij de warmhoudfunctie kun je de rijst ruim voor de aanvang van het avondmaal opzetten.
 • Met een stoommand (of stoomschaal) kun je samen met de rijst ook groente, kip, vlees en vis bereiden.
 • Alle vitaminen blijven in de pot, en dus in je gerecht(en).
 • Minder schoonmaakwerk in de keuken.
 • Het apparaat is makkelijk op te bergen in een keukenkast.
 • Rijstkokers zijn relatief goedkoop. Voor nog geen € 30,- heb je al een kleine rijstkoker met voldoende inhoud voor 3 personen.
 • Rijstkokers zijn duurzame elektrische keukenapparaten. Ze gaan meestal langer dan tien jaar mee.

De drie beste rijstkokers

Een rijstkoker heeft zoveel voordelen dat je over het wel of niet aanschaffen niet eens hoeft na te denken. Om de keuze wat eenvoudiger voor je te maken, lichten we drie modellen uit het overweldigende aanbod. Bekijk de beste rijstkoker voor een klein gezin, de beste rijstkoker voor een groot gezin en de beste luxe rijstkoker voor groepen.

Beste staafmixers van 2020

Tijdens het koken maak je veel gebruik van verschillende soorten ingrediënten waarmee je je gerechten kunt maken. Deze ingrediënten zijn minstens net zo belangrijk als het keukengerei waar je gebruik van maakt tijdens het bereiden van deze gerechten. Neem bijvoorbeeld een staafmixer. Een staafmixer is een handige apparaat dat haast niet meer weg te denken is uit de keuken. Het wordt gebruikt om ingrediënten met elkaar te mengen of mengsels ermee op te kloppen. Door gebruik te maken van een staafmixer, maak je het jezelf gemakkelijker en wordt het koken in de keuken weer een echt plezier. Je hebt verschillende soorten staafmixers waaruit je kunt kiezen.

Bosch MSM67140 ErgoMixx - Staafmixer - Zwart

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.6 van de 5 sterren uit 141 reviews

Bosch MSM67170 ErgoMixx - Staafmixer - Zwart

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.7 van de 5 sterren uit 380 reviews

Bosch MSM66110 ErgoMixx - Staafmixer - Wit Grijs

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.6 van de 5 sterren uit 153 reviews

Inventum MX301S - Staafmixer

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 105 reviews

Philips Daily HR1600/00 - Staafmixer

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.1 van de 5 sterren uit 72 reviews

Tristar Staafmixerset MX-4154

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.7 van de 5 sterren uit 60 reviews

Met de hand kloppen?

Ben je wel eens aan de slag gegaan met het maken van een bepaald gerecht waarvoor ingrediënten met elkaar vermengd dienden te worden? Neem bijvoorbeeld het bakken van overheerlijke pannenkoeken. Heb je daarvoor wel eens het beslag met een vork moeten opkloppen? Je weet dan als geen ander hoe onhandig dit is. Met een staafmixer is het veel gemakkelijker om een beslag zoals dit op te kloppen waardoor je niet alleen de gerechten veel sneller op tafel hebt, maar ook een glad beslag kunt kloppen zonder klonters, waardoor de gerechten er ook nog eens heerlijker door proeven.

Als je eenmaal gebruik hebt gemaakt van een staafmixer, wil je niks liever meer. Staafmixers zijn niet alleen handige apparaten waarmee je beslag kan maken, maar ze zijn ook ideaal om er puree mee te maken of ingrediënten ermee te vermalen. Het koken wordt een stuk makkelijker en ook veel leuker wanneer je gebruik maakt van een staafmixer in de keuken. Het is zeker geen keukenapparaat waarvoor eerst een complete handleiding dient te worden gelezen voordat je begrijpt hoe het apparaat werkt. Het is een makkelijk te bedienen apparaat en mag absoluut niet ontbreken in de keuken.

De werking van een staafmixer

Als je een staafmixer bekijkt, dan zie je dat het een handvat is met een motor erin en een lange staaf. Aan de onderkant van deze staaf zitten scherpe mesjes die ronddraaien. Deze mesjes zijn vaak omgeven door een kap dat ervoor zorgt dat het spatten wordt tegengegaan en dat je jezelf niet bezeerd aan de mesjes. De staafmixer is met stroom te verbinden. Dit zorgt ervoor dat het apparaat zijn werk kan doen. Door de staafmixer met het stroom te verbinden, zal het motortje in de staafmixer energie ontvangen. Het kan hierdoor worden aangezet en het apparaat kan zijn werk doen. Zodra je de staafmixer met het stroom hebt verbonden, druk je op de knop op het handvat. Hierdoor gaat het motortje werken en draaien de mesjes van de staafmixer is een rap tempo rond. Deze mesjes kun je vervolgens in aanraking laten komen met het voedsel en de ingrediënten waardoor deze worden vermalen of worden gepureerd. In het geval van beslag, zoals bijvoorbeeld dat van pannenkoeken, wordt ervoor gezorgd dat alle klontjes uit het beslag worden gehaald waardoor het makkelijker is om de pannenkoeken te bakken en waardoor deze een betere structuur en dus een betere smaak krijgen.

Een staafmixer is vrij klein van formaat en hierdoor is het ook een makkelijk te hanteren apparaat. Je kunt ervoor kiezen om het voedsel te pureren in een bakje maar je kunt het apparaat zelfs gebruiken om er voedsel mee te pureren in een pan of in een kom. Dit kan ideaal worden gedaan door middel van een staafmixer doordat het vrij klein is van formaat en hierdoor ook makkelijk wendbaar is.

Nog meer gemak met een staafmixer

Door op zoek te gaan naar handige accessoires voor je staafmixer, kun je het jezelf nog makkelijker maken om eten te pureren of te vermalen. Er zijn verschillende accessoires die soms al worden meegeleverd met de staafmixer, maar ook accessoires die je achteraf nog apart kunt kopen. Een staafmixer is op zichzelf al een handig apparaat, maar als je het goed bekijkt, is het niet meer dan een handvat met een motortje en mesjes die hard rond kunnen draaien.

Neem bijvoorbeeld een garde die je bij je staafmixer toe kan voegen. De mesjes zijn van de staafmixer te verwijderen, zodat je er een accessoire zoals bijvoorbeeld een garde ervoor in de plaats op kan schroeven. Een garde draait alleen om zijn eigen as. Het is een ideale accessoire waarmee slagroom heerlijk kan worden opgeklopt zodat het verder kan worden verwerkt in je gerechten. Daarnaast is het ook een handige accessoire om beslag te mixen. Een garde mag zeker niet ontbreken als accessoire, omdat het voor diverse doeleinden kan worden ingezet.

Een andere accessoires die uitermate geschikt is voor het gebruik in combinatie met een staafmixer is een mengbeker. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het voedsel in een willekeurige bak te mixen, maar je hebt ook mengbekers die goed geschikt zijn voor het gebruik in combinatie met een staafmixer. Dit komt omdat de mengbekers voorzien is van hoge randen. Hierdoor is de kans veel kleiner dat er gespetterd en geknoeid wordt. De maatbeker is qua formaat geheel afgestemd op dat van de staafmixer. Hierdoor komt de mixer goed bij elk hoekje en is het pureren van de ingrediënten veel makkelijker.

Een food processor is een andere populaire accessoire. Een food processor biedt namelijk zoveel meer gemak dan alleen maar staafmixer. Dit komt omdat de food processor kan worden gezien als een los bakje waarin mesjes zijn geïnstalleerd. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een makkelijke manier waarop je uien of noten kan vermalen of fijnhakken, dan is de food processor in combinatie met een staafmixer een gouden duo voor in de keuken. Een food processor werkt vrij makkelijk. Je gooit je ingrediënten in het bakje en je sluit het bakje af met de bijbehorende deksel. Vervolgens stuur je de mesjes aan met de staafmixer. Met een grote food processor kun je natuurlijk veel meer en veel meer ingrediënten op deze manier vermalen, maar de kleine food processor in combinatie met de staafmixer is een prima alternatief.

Als je een staafmixer op wilt bergen, kun je deze natuurlijk laten staan in de kast. Je kunt er ook voor kiezen om deze op een nette manier op te hangen in de keuken. Dit doe je door een daarvoor bestemde wandhouder aan te schaffen. Daar kun je de staafmixer op een makkelijker manier ophangen en heb je hem altijd binnen handbereik wanneer je het nodig hebt. De wandhouder is op een makkelijke manier te bevestigen en kan worden geplaatst op elk vrij punt aan de muur.

Waarop moet je letten als je een staafmixer wilt kopen?

Een staafmixer komt misschien over als een simpel apparaat. Het is immers niets meer dan een handvat, een motortje en ronddraaiende mesjes. Maar dit neemt niet weg dat er een aantal zaken zijn waar je rekening mee dient te houden voordat je een staafmixer koopt.

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende standen. Je hebt simpele staafmixers die niet zijn voorzien van verschillende standen. Doordat ze maar één stand hebben, worden alle ingrediënten op dezelfde manier vermalen. Dit is niet in alle gevallen handig. Want stel je voor dat je soep wilt pureren en dit met dezelfde kracht wordt gedaan als het vermalen van noten. In dat geval zal de soep rond gaan spetteren en dat is niet de bedoeling. Daarom hebben geavanceerdere staafmixers verschillende standen. Deze standen zijn dus geheel aan te passen aan hetgeen je wilt pureren of vermalen.

Dan dien je ook rekening te houden met het vermogen. Want niet alleen de standen hebben een invloed op de snelheid waarmee de mesjes draaien, het vermogen van het apparaat heeft hier ook invloed op. Want hoe meer vermogen de staafmixer heeft, des te meer kracht het apparaat heeft. Als je wilt gaan voor een goed resultaat, dan is het aan te raden om te gaan voor een staafmixer met een hoger vermogen. Als je hier voor kiest, dan zal de puree gladder worden en minder grof. De meeste staafmixers hebben een vermogen van tussen de 200 en 800 watt. Het kiezen voor een bepaalde vermogen is erg afhankelijk van je eigen wensen.

Een andere zaak waar je naar kunt kijken is de stroomtoevoer. De meeste staafmixers hebben een snoer die je direct in het stopcontact kunt steken om het apparaat van stroom te voorzien. Daarnaast zijn er ook staafmixers die draadloos zijn. Deze hebben een accu die kan worden opgeladen. Dit kan een nadeel zijn, omdat het kan zijn dat je vergeet om de accu op te laden. Aan de andere kant ben je wel mobiel met deze soort staafmixer. Je bent niet afhankelijk van een stopcontact.

Je hebt daarnaast ook de keuze uit een staafmixer die voorzien is van een afkoppelbare staafmixervoet. Hierdoor is het makkelijker om het apparaat af te wassen en kun je het apparaat makkelijker opbergen omdat de onderdelen van elkaar los te koppelen zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat een staafmixer met een afneembare voet vaak minder krachtig is dan een staafmixer die dit niet heeft. Dat komt omdat bij een normale staafmixer zonder afneembare voet de motor direct met de messen verbonden is.

Alhoewel een staafmixer een vrij compact apparaat is, wordt deze wel geleverd in verschillende formaten. Hierdoor is de keuze groter tussen de verschillende soorten. Zo hebben sommige mensen de voorkeur voor een zeer compacte versie van de staafmixer omdat ze hiermee veel meer mogelijkheden hebben. Zo is het makkelijker om te bedienen in zowel bakjes en pannen en daarnaast neemt een compacte staafmixer veel minder ruimte in bij het opbergen in de kast.

Je hebt de keuzes uit allerlei verschillende soorten staafmixers. Het is aan te raden om eerst goed te kijken welke soorten staafmixers er te verkrijgen zijn voordat je je aankoop definitief maakt. Neem ook altijd in gedachten welke gerechten je ermee zou willen maken. Dit maakt het wat makkelijker om een keuze te maken tussen de verschillende mixers. Vervolgens is het aan te raden om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. Sommige prijzen zijn veel hoger dan dat de bedoeling is. Dit heeft vaak te maken met het merk waar de mixer bij hoort, terwijl de functies met goedkopere modellen niet of nauwelijks verschillen. Het is ook zeker niet verkeerd om je te verdiepen in de verschillende soorten staafmixers door diverse reviews te lezen. Hiermee krijg je een beeld van de werking van de staafmixers en kun je de ervaringen van mensen lezen die de staafmixer eerder heeft gekocht en heeft geprobeerd. Vaak worden er ook nadelen en voordelen gedeeld die je wellicht in overweging kunt nemen tijdens het maken van je keuze.

Beste ijsmachines van 2020

Een eigen IJsmachine biedt je vele voordelen. Zo hoef je geen ijs meer in de supermarkt te kopen, waardoor je veel geld bespaart. Bovendien heb je binnen een korte tijd al een lekkere bak ijs klaargemaakt én kun jij zelf je eigen ijssmaken samenstellen. Klinkt goed, toch?

Je kunt met een ijsmachine natuurlijk de basissmaken, maar ook vele andere ijssmaken. Denk hierbij niet alleen aan banaan, stracciatella en aardbei, maar ook aan smaken die je wellicht niet bij iedere ijsboer kunt vinden. Doordat jij nu de controle hebt over het maken van de ijssmaken, komt de creativiteit in jezelf naar boven. In dit artikel wordt ingegaan op wat de beste ijsmachines van het jaar 2020 zijn. Op deze manier wordt het zoeken naar ijsmachine die bij je past een stuk makkelijker gemaakt.

Domo DO2309I - IJsmachine

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.9 van de 5 sterren uit 34 reviews

Princess 282605 - Ijsmachine

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.9 van de 5 sterren uit 28 reviews

Krups IJsmachine GVS241

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 68 reviews

Domo DO9066I - Zelfvriezende IJsmachine

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 36 reviews

Domo DO9201I - Zelfvriezende IJsmachine

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.1 van de 5 sterren uit 9 reviews

Mia 3-in-1 ijsmachine, 12W, wit

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.0 van de 5 sterren uit 2 reviews

Tristar YM-2603 - Ijsmachine

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.7 van de 5 sterren uit 15 reviews

De beste ijsmachine: Domo DO9066I

De Domo DO9066I is een uitstekende ijsmachine. Niet alleen werkt de ijsmachine zeer goed wat betreft de textuur, kristalvorming en opties voor verschillende ijssoorten, maar de Domo kun je ook nog eens zeer gemakkelijk schoonmaken. Daarnaast is het mogelijk om er softijs, roomijs én sorbetijs mee te maken. In vergelijking met andere modellen ijsmachines is de Domo dus een uitblinker.

Andere modellen ijsmachines bezitten vaak niet over een ingebouwde compressor, maar de Domo DO9066I wel. Doordat de Domo DO9066I over een ingebouwde compressor beschikt, is de ijsmachine zelfvriezend. Op deze manier kan het ijs snel afkoelen, wordt de vorming van ijskristallen voorkomen én wordt het ijs erg glad en romig. Bovendien heeft het een LCD-display. Dit is erg handig bij het maken van ijs, omdat het toont wanneer het ijs klaar is en wat de temperatuur van het ijs is. Ook is het mogelijk om terwijl dat je het ijs maakt nog extra ingrediënten toe te voegen. Dit doe je door middel van de vulopening in de transparante deksel van de ijsmachine. Kortom is de Domo DO9066I een uitstekende ijsmachine én is het ook nog eens goed geprijsd. Daarom kun je de Domo DO9066I ook wel als de beste ijsmachine van het jaar 2020 beschouwen.

Hoe werkt een ijsmachine?

De ijsmachine is een hulpmiddel om ijs mee te maken. Er zijn twee verschillende ijsmachines op de markt te vinden, namelijk ijsmachines met een koelelement en zelfvriezende ijsmachines. Ook bestaan er verschillende type ijs. Niet met iedere ijsmachine kan je elk soort ijs maken.

De ijsingrediënten worden eerst gemengd, optioneel bereid en gekoeld, en vervolgens in een koelcontainer gegoten. Omdat de wanden van de container ijskoud zijn, zal het dunne ijsmengsel bevriezen. Deze laag wordt door het roerwerk direct van de kant geschraapt, waardoor de ijskristallen klein blijven en niet in een groter geheel kunnen worden ingevroren. De kleinere kristallen geven het uiteindelijke ijs een betere textuur. De bereidingstijd voor ijs is meestal van een half uur tot een uur.

Een ijsmachine zorgt er bij het bereiden van het ijs voor dat er weinig kristalvorming voorkomt. Dit zorgt voor een zacht en romig resultaat. Wanneer er veel ijskristallen in het ijs zitten, kan dat een vervelende textuur geven in de mond. Daarom moet het ijs na het bereiden meteen in de vriezer worden gezet. Wanneer je het ijs niet meteen in de vriezer zou zetten, kunnen er binnen een erg korte tijd zich al kristallen vormen in het ijs. Zeker wanneer je houdt van roomijs, waarbij het ijs erg glad en romig is, is het belangrijk om te investeren in een goede ijsmachine. Op deze manier zul je het beste ijs kunnen bereiden.

Een ijsmachine met een koelelement of een zelfvriezende ijsmachine?

Bij het kopen van een ijsmachine is het van belang om te weten welk type ijsmachine je wilt. Hieronder uitgebreid besproken wat het verschil is tussen de twee typen ijsmachine, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Daarnaast zijn er enkele voor- en nadelen verbonden aan elk type ijsmachine.

De zelfvriezende ijsmachine

Bij een zelfvriezende ijsmachine wordt er gebruik gemaakt van een ingebouwde compressor. Als de machine aan wordt gezet, zorgt de ingebouwde compressor ervoor dat het ijs bevriest. Dit gebeurt geheel automatisch. Vergeleken met een ijsmachine met een koelelement, duurt het veel minder lang om het ijs te bereiden. Zo kun je bij een zelfvriezende ijsmachine snel genieten van het zelfgemaakte ijs, want vaak duurt de bereidingstijd maar een half uur.

De zelfvriezende ijsmachine is erg makkelijk in gebruik. Doordat je alleen maar op start hoeft te drukken, zijn de ingrediënten het enige waar je je mee bezig hoeft te houden. Een zelfvriezende ijsmachine is dus ideaal wanneer je snel én makkelijk ijs wilt bereiden.

Hieronder staan de voor- en nadelen van een zelfvriezende ijsmachine op een rijtje, zodat je een duidelijk overzicht krijgt over de verschillen tussen de twee typen ijsmachines.

De voordelen:

 • 1. Je kunt erg snel ijs bereiden (binnen ongeveer een half uur).
 • 2. Het is mogelijk om verschillende ijssoorten in één dag te maken.
 • 3. Je hoeft het niet in de vriezer te zetten, wat ruimte bespaart.

De nadelen:

 • 1. Het een zwaar apparaat.
 • 2. Vergeleken met ijsmachines met een koelelement kost een zelfvriezende ijsmachine vaak meer geld.

De ijsmachine met koelelement

Het is bij een ijsmachine met een koelelement van belang dat je het koelelement al een dag voor gebruik in hebt gevroren. Wanneer je het fijner vind om meteen te kunnen beginnen met het bereiden van ijs zonder dat je het koelelement eerst een dag in de vriezer moet laten zitten, kun je beter niet voor een ijsmachine met een koelelement kiezen. Als je een dag voor gebruik het koelelement in hebt gevroren, kun je meteen beginnen met het bereiden van het zelfgemaakte ijs. Het maken van het ijs duurt niet langer, dit duurt namelijk ook ongeveer een half uur.

Een nadeel van dit type ijsmachine kan zijn dat je maar één ijssmaak kan bereiden. Vervolgens moet het koelelement weer in de vriezer worden geplaatst. Hoewel je wellicht zou denken dat een ijsmachine met koelelement veel ruimte in de vriezer inneemt, is dat niet per se het geval. Het koelelement is namelijk hol, waardoor het minder groot is dan je zou verwachten. Daarnaast is het mogelijk om andere dingen in het element te leggen, zodat je meer ruimte creëert in de vriezer.

Hieronder staan de plus- en minpunten van een ijsmachine met koelelement op een rijtje, wat wellicht handig kan zijn bij het maken van een keuze.

De voordelen:

 • 1. Vergeleken met een zelfvriezende ijsmachine is dit type kleiner.
 • 2. Het is vaak minder duur.

De nadelen:

 • 1. Het koelelement moet één dag voor gebruik in de vriezer geplaatst worden.
 • 2. Het is niet mogelijk om meerdere soorten ijs op één dag te bereiden.

De verschillende ijssoorten

Met een ijsmachine is het mogelijk om vier ijssoorten te bereiden. Denk hierbij aan softijs, sorbetijs en roomijs. Daarnaast is het soms ook mogelijk om frozen yoghurt te maken. Denk bij het aanschaffen van een ijsmachine goed na over welke ijssoort je wilt gaan bereiden, want niet met elk type ijsmachine kun je elke soort ijs maken.

Roomijs

Roomijs is vaak verkrijgbaar bij de plaatselijke ijsboer. Je vind het roomijs vaak in een hoorntje, maar je kunt ook kiezen voor een bakje. Het roomijs wordt gebaseerd op dierlijke producten. Denk hierbij aan producten als melk en room. De dierlijke producten in het roomijs, voornamelijk melkvet en melkeiwit, maken het ijs erg vol van smaak en geeft het vele mensen een prettig mondgevoel.

Sorbetijs

Het verschil tussen roomijs en sorbetijs is dat er in sorbetijs geen melk zit, maar water en vruchtensap. De ijsstructuur verschilt van dat van roomijs door het ontbreken van melkvet in het sorbetijs. Het sorbetijs proeft zeer ijzig en korrelig in vergelijking met de romige structuur van het roomijs.

Softijs

De ingrediënten van softijs komen vrijwel overeen met dat van roomijs, omdat softijs ook room en melk bevat. Het verschil is echter dat softijs minder vet bevat dan roomijs. Ook bestaat softijs uit meer lucht, waardoor het een erg luchtig mondgevoel geeft. Bovendien is het verschil tussen de andere twee ijssoorten en softijs dat softijs moet worden gespoten. Roomijs en sorbetijs daarentegen worden vaak geschept.

De top drie ijsmachines van 2020

Er zijn vele voor- en nadelen verbonden aan elk type ijsmachine. In het begin van dit artikel is al ingegaan op wat de beste ijsmachine van het jaar 2020 is. Hieronder wordt uitgebreid besproken welke machine het meest geschikt is voor jou. Bij het kiezen van een ijsmachine moet namelijk rekening worden gehouden met persoonlijke eisen en interesses.

Beste airfryers van 2020

De heerlijke hapjes zijn tegenwoordig zeer bekend in Nederland. Hoewel vette hap erg gewaardeerd wordt door de Nederlanders, ontstaat er ook een stroming die minder vette hap wil. Zij willen minder ongezonde snacks zoals die in een oorspronkelijke frituurpan worden gemaakt. Het gezondere alternatief voor de frituurpan is de airfryer.

Door middel van de airfryer krijg je minder vette snacks. Hoewel er minder calorieën in de snacks zitten, zijn ze ook zeer krokant. Daarom is er ook een groot assortiment aan snacks voor in de airfryer verkrijgbaar. Steeds meer mensen schaffen een airfryer aan en het wordt langzamerhand een onmisbaar onderdeel van de keukenapparatuur.

Inventum GF350HLD - Hetelucht friteuse

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 21 reviews

Wat is een airfryer?

Airfryers of heteluchtfriteuses zijn relatief verrassende apparaten die traditionele friteuses vervangen. Het werkt in wezen op dezelfde manier: u vult en verwarmt een bak gevuld met snacks, inclusief hete lucht. De meeste friteuses hebben slechts een doos met eten en snacks nodig. Wanneer je de friteuse opent, zorgt het apparaat ervoor dat er hete lucht doorheen stroomt. Het resultaat is dat het voedsel binnenshuis wordt gebakken en klaar is om binnen afzienbare tijd te worden gegeten.

Het grootste verschil tussen een heteluchtfriteuse en een oude frituurpan is het gebruik van vet en olie. In een heteluchtfriteuse hoef je meestal niet veel of geen olie te gebruiken. Hierdoor wordt frituren ineens gezonder en ruikt je woonkamer minder als de snackbar om de hoek.

Naast alle standaard snacks, kan de friteuse vele andere gerechten “frituren”. Zo bestaan er een grote hoeveelheid aan gerechten die je kunt maken met heteluchtfriteuses. Het is erg handig als je snel een gerecht op tafel wilt zetten zonder al te veel moeite te doen.

Kijk je alleen naar snacks, dan duurt het bakken in een airfryer langer. Voor ongeduldige mensen kan dit een nadeel zijn. Ook de aanschafprijs van heteluchtfriteuses is erg hoog, zeker als je op zoek bent naar een degelijk model. Kortom, beide soorten friteuses hebben hun voor- en nadelen.

Hoe bepaal je hoeveel bakcapaciteit je nodig hebt?

Zoals je je kunt voorstellen, moet het vervelend zijn om de friteuse vijf keer te openen voordat je alle gasten serveert. Zeker met een airfryer kun je hier een volledige maaltijd bereiden, of je nu samen eet of een deel van het team moet wachten op de volgende maaltijd, deze mogelijkheid zal anders zijn. Dit is niet erg belangrijk voor een oude frituurpan omdat je er geen volledige maaltijd in gaat bereiden.

Hoe oud de gasten ook zijn, twintig bitterballen zijn meestal genoeg om de honger het hoofd te bieden. Daarom is het belangrijk om onder bepaalde omstandigheden voldoende bakcapaciteit in de heteluchtfriteuse te hebben. Bedenk eerst hoeveel mensen je snacks wilt aanbieden. U kunt het beste beginnen met het meest voorkomende aantal eters, dus in de meeste gevallen moet het aantal mensen in uw huishouden hetzelfde zijn.

De grootte van de heteluchtfriteuse varieert afhankelijk van het model. Voorheen werden alleen de formaten 800g en 1200g gebruikt. 800 gram is vooral geschikt voor gezinnen met 2 personen, terwijl 1200 gram geschikt is voor gezinnen met kinderen. Tegenwoordig zijn er ook XXL-modellen die 1.400 gram voedsel kunnen bakken. De ervaring leert dat voor de meeste gebruikers een capaciteit van 800 gram niet voldoende is.

Niet per se vanwege 800 gram, maar meer vanwege de grootte van de bak. Op deze manier is er niet genoeg ruimte om grote stukken kippenpoten of steaks te plaatsen, waardoor het niet erg praktisch in gebruik is. Wil je puur voor jezelf een airfryer kopen, dan is het gewicht van 800 gram wellicht meer dan genoeg. Als u echter een airfryer voor thuis wilt gebruiken, raden we u aan een groter model aan te schaffen.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

De kracht van de airfryer is bijna hetzelfde als het eindresultaat. Hoe dan ook, het voedsel dat je wilt bereiden is gefrituurd en het kost maar een korte tijd om een ​​friteuse met een lager vermogen te gebruiken. Soms zul je zien dat omdat de braadsnelheid hoger is, de buitenste laag krokanter is en het binnenste gedeelte malser. Dit komt doordat de snacks met een hogere snelheid worden gebakken.

Het is belangrijk om je te beseffen dat bijvoorbeeld 2200 watt aan vermogen vrij groot is, zeker als je van plan bent om op de camping een friteuse te gebruiken. Het vermogen is vergelijkbaar met de meeste ovens.

Extra attributen voor je airfryer

Naast het basisontwerp van de heteluchtfriteuse zijn er nog vele andere opties om frituren aangenamer te maken. Zo heeft Philips (waarschijnlijk het bekendste frituurmerk) veel accessoires geïntroduceerd die het frituren makkelijker kunnen maken. U kunt echter ook modellen van andere merken verbeteren door andere accessoires aan te schaffen. Het is absoluut niet nodig, maar in sommige gevallen is het een nuttige aanvulling.

Een panverdeler

De panverdeler is een handig attribuut dat kan worden gebruikt om de ingrediënten van een maaltijd te scheiden. Zo scheid je bijvoorbeeld eenvoudig frietjes van vlees. Frituur daarom een ​​maaltijd in je airfryer. In de meeste gevallen hoeft u geen extra panverdeler aan te schaffen, aangezien deze deel uitmaakt van de standaardverpakking die bij de lege friteuse wordt geleverd.

Een kookrek (met en zonder spiezen)

Deze metalen plank plaats je bovenop de bak in de heteluchtfriteuse. Dit vormt een extra laag in bijvoorbeeld de hetelucht friteuse waar je het vlees in kunt bakken. Op deze manier kan hete lucht nog steeds normaal circuleren in de friteuse, waardoor het eten krokant wordt. Als kleine toevoeging kun je zelfs kiezen voor een kookrek met spiesjes. Nu kun je ook heerlijke kipsaté of groentespiesjes proeven!

Een heteluchtfriteuse met bakvorm

Dit accessoire is uitermate geschikt voor een prins of prinses in de keuken, naast frituren houden ze vaak ook van bakken. Het bakvorm plaats je eenvoudig in een airfryer, om bijvoorbeeld een taart of cake van te maken. Quiches en zelfs toast zijn ook mogelijk.

Een grillplaat voor in de airfryer

De grillpan is goed toe te voegen aan je airfryer. Hiermee grill je gemakkelijk vlees, vis of groenten. Het overtollige water dat tijdens het frituren vrijkomt, druppelt door de gaten in de bakplaat. Hierdoor is het gebakken voedsel geurig en knapperig. De meeste bakplaten zijn voorzien van een antiaanbaklaag, waardoor je maar heel weinig olie nodig hebt.

Eigenschappen om op te letten

Naast alle bovenstaande specificaties, kunt u ook aandacht besteden aan enkele extra functies om het frituren te optimaliseren. Let bijvoorbeeld op of de wanden van een lege friteuse koel zijn. Dit voorkomt brandwonden door onvoorzichtige huisgenoten. Instelbare temperatuur is ook handiger voor sommige serviezen. Daarnaast zijn er lampjes die aangeven of de heteluchtfriteuse al op temperatuur is en iets in de airfryer kan worden gezet.

Let er ook op of de verschillende onderdelen van de heteluchtfriteuse uitneembaar zijn en in de vaatwasser geplaatst kunnen worden. Dit kan handig zijn om het onderhoud van de friteuses te beperken.

Enkele tips voor het frituren

Voordat je enthousiast de air fryer gaat gebruiken, staan hieronder een aantal tips op een rij om je op weg te helpen. Daarna maak je veilig de lekkerste gerechten klaar.

 • 1. Plaats het apparaat op een hittebestendig oppervlak. Als u de heteluchtfriteuse op gelamineerd hout wilt plaatsen, plaatst u onderzetters eronder om het oppervlak te beschermen.
 • 2. In principe hoef je de hetelucht friteuse niet voor te verwarmen. Het duurt echter even voordat het apparaat de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Je kunt ervoor kiezen om het product alleen bij deze temperatuur in de heteluchtfriteuse te doen, dan bepaal je nauwkeurig de baktijd.
 • 3. Bij de meeste modellen hoeft u geen extra olie toe te voegen. U kunt er echter voor kiezen om het te grillen vlees met olie in te smeren om het zacht te maken. Giet in ieder geval nooit olie rechtstreeks in de vetpan.
 • 4. U kunt bakpapier of aluminiumfolie in de heteluchtfriteuse doen. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte in de bak is om hete lucht langs het bakpapier te laten circuleren. Plaats het niet in een heteluchtfriteuse zonder product, het kan naar het verwarmingselement worden gezogen en in brand vliegen.

Je airfryer schoon houden

Het voordeel van de heteluchtfriteuse ten opzichte van de traditionele frituurpan wordt vaak onderhoud genoemd. Na het gebruik van de klassieke friteuse verdween het enorme werk dat altijd noodzakelijk was bijna volledig. De airfryer heeft echter wat onderhoud nodig om maaltijden goed te blijven bakken.

Airfryer met de hand schoonmaken

Hoewel handmatige reiniging voor de meeste mensen niet aantrekkelijk is, werkt het met een heteluchtfriteuse niet zo handig als het lijkt. De onderdelen die de meeste aandacht verdienen zijn de binnenkant van de mand en heteluchtfriteuse. Het voedsel wordt hierin gebakken, waardoor het na veelvuldig gebruik het meest besmette voedsel wordt. Haal de onderdelen eruit en reinig ze met oude technieken: warm water en afwasmiddel.

Als het wasmiddel ongeveer 10 minuten kan opnemen, kan het vet zich goed oplossen. Veeg vervolgens de inhoud af met de zachte kant van de doek of spons. U kunt het ruwe oppervlak van de spons gebruiken voor hardnekkig voedsel.

De binnen- en buitenkant van de heteluchtfriteuse kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met een vochtige doek, en indien nodig kan wat afwasmiddel worden gebruikt. Er is meestal geen vet, wat heel anders is qua reiniging.

Vergeet niet om het verwarmingselement af en toe schoon te maken. Hiervoor kun je het beste scrubben. Blijf uit de buurt van staalborstels om schade aan de beschermlaag te voorkomen.

Een makkelijke optie: gebruik een vaatwasmachine

Voor vele mensen is het de perfecte uitvinding: de vaatwasser. Het goede nieuws is dat een deel van de schoonmaak kan worden uitbesteed aan de vaatwasser. Het afneembare deel van de heteluchtfriteuse kan in de vaatwasser worden gewassen. Dit kan natuurlijk veel werk besparen.

Hoewel dit een handige oplossing lijkt, is het niet bij alle delen van de heteluchtfriteuse mogelijk om het in de vaatwasmachine schoon te maken. Je zult ze dan toch handmatig moeten schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan de buitenkant van een verwarmingselement.

De beste Keukenmachines van 2020

Heb jij nog geen keukenmachine in huis? Dan is het interessant om de aankoop van een keukenmachine te overwegen, want deze machine is erg handig om te hebben! Een keukenmachine helpt je bij het bereiden van de meest verrukkelijke gerechten en maakt koken zoveel makkelijker. Dankzij een keukenmachine word jij in no-time een échte keukenprins(es)! Wil je graag een keukenmachine kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? We vertellen het je!

Bosch MUM48A1 - Kleine Keukenmachine - Zwart

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 225 reviews

Tristar Kitchen Machine MX-4830

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 5.0 van de 5 sterren uit 2 reviews

MOA SM1203NB – Keukenmachine - Zwart

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.0 van de 5 sterren uit 25 reviews

Philips HR7605/10 - Foodprocessor

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.0 van de 5 sterren uit 24 reviews

Waarom je écht niet zonder keukenmachine kan

Een keukenmachine is een handige tool voor je keuken. Met dit apparaat kan je makkelijk de heerlijkste gerechten maken, want je kan ermee mixen, kloppen, kneden en nog veel meer. Je kan een keukenmachine een beetje bekijken als een hulpkok, een hulp die voor jou het bereiden van gerechten makkelijker maakt en die je heel wat tijd uitspaart. Als je het te druk hebt om teveel tijd in de keuken te spenderen, dan is een keukenrobot écht ideaal, maar ook als je al een keukenprins(es) bent, mag een keukenrobot zeker niet uit je keuken ontbreken. Dankzij de keukenmachine kan je nu nog geraffineerdere gerechten maken in een handomdraai. Heb je thuis een staaf- en handmixer? Deze zal je dankzij de keukenmachine niet meer nodig hebben, want dit apparaat doet alles wat de mixers doen én meer. Hierdoor bespaar je ook plaats in de keuken uit, want je kan één machine gebruiken ter vervanging van verscheidene andere!

Hoe werkt een keukenmachine?

Voordat je een keukenmachine koopt, is het handig om te weten hoe zo’n machine precies werkt. De keukenmachine functioneert als verscheidene keukenapparaten in één, dat doet hij aan de hand van opzetstukken. Het apparaat heeft een krachtige motor die deze hulpstukken laat bewegen in het gewenste patroon. Naargelang het opzetstuk dat je kiest, kan je met de machine mengen, kloppen, mixen, enzovoort. De ingrediënten worden verwerkt in de mengbak. Als je een nieuw model hebt, dan wordt je voedsel zelfs warm gehouden doormiddel van een ionische verwarmfunctie Deze functie is vooral ontzettend handig wanneer je soepen of sauzen wilt bereiden zonder pan of mixer!

Een keukenmachine, een foodprocessor of een staafmixer, wat kies je het best?

Ben je nog aan het twijfelen tussen een keukenmachine en een foodprocessor? Het is dan belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen deze machines. De termen worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn verschillende machines met vergelijkbare functies. De keukenmachine is de meest veelzijdige machine. Met een foodprocessor kan je ook allerlei kookklusjes uitvoeren, maar je kan er minder verfijnd mee te werk gaan. Een foodprocessor is bijvoorbeeld niet zo geschikt als je pasta of gehakt wilt maken. Als je graag de meeste mogelijkheden wilt, kies je dus best voor een keukenmachine. Ook een staafmixer is geen goede vervanging voor een keukenmachine, want deze kan je door zijn formaat maar beperkt gebruiken in de keuken.

Een keukenmachine kopen: hier moet je op letten!

Keukenmachines worden steeds populairder, want steeds meer mensen willen kunnen genieten van het gemak dat deze machine met zich meebrengt. Als je zelf opzoek bent naar een keukenmachine, dan zal je wel al opgemerkt hebben dat het aanbod ontzettend groot is. Diverse merken hebben verschillende modellen in alle soorten, maten en kleuren. Dat maakt het kiezen niet makkelijk! Hoe kan jij de beste keukenmachine vinden? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden:

Waarvoor ga jij hem gebruiken?

Wanneer je opzoek gaat naar de ideale keukenmachine, dan is het belangrijk dat je weet waarvoor je hem voornamelijk gaat nodig hebben. Sommige keukenmachines zijn beter geschikt voor hakken en andere beter voor bakken. Dat komt omdat de verschillende keukenmachines verschillende functies hebben. Naast verschillende functies, hebben keukenmachines meestal ook diverse standen. Deze bepalen welke functie de keukenmachine moet uitvoeren. Zo is er bijvoorbeeld een stand voor hakken, een stand voor mixen, enzovoort. Als je opzoek bent naar een keukenmachine die extra handig en snel in gebruik is, is het dus een goed idee om te kijken of de machine over standen beschikt. Soms is er ook sprake van snelheidsstanden, hoe hoger je de stand dan plaatst, hoe sneller de machine werkt. Het is handig om deze optie te hebben als de intensiteit van kloppen een grote rol speelt. Dat is het geval als je graag bakt, want je kan hiermee makkelijk slagroom opkloppen of deeg kneden.

Hoe groot is je gezin?

Ook de grootte van je gezin is belangrijk als je een nieuwe keukenmachine koopt, want keukenmachines zijn te koop in verschillende formaten. Als je een keukenmachine koopt die te klein is, dan kan je niet voldoende voedsel voor iedereen in één keer bereiden, waardoor je alles opnieuw zal moeten doen. Hierdoor verlies je tijd en dat is zeker niet de bedoeling. Kies dus voor een formaat die groot genoeg is voor jouw gezin, maar ook niet té groot, zodat je plaats genoeg hebt in je keuken om hem te zetten. Over het algemeen kan je kiezen voor keukenmachines met een mengkom tussen de 0,5 liter en 4 liter. Hoe groter de mengkom, hoe groter de machine ook zal zijn.

Let ook op het vermogen

Keukenmachines verschillen niet enkel in formaat, design en functies, maar ook in vermogen. Het vermogen van je machine zorgt voor de kracht waarmee het voedsel bereid wordt. Een hoger vermogen is altijd beter, maar dat zal je natuurlijk een stukje meer kosten. Vraag jezelf dus af of het echt nodig is om te kiezen voor de keukenmachine met het hoogste vermogen. Een keukenmachine met een lager vermogen (300 tot 500 Watt) zal wel minder hard werken, maar is vaak voldoende voor algemeen gebruik. Ben jij iemand die ontzettend veel kookt en ook graag de heerlijkste taarten bakt? Dan kan je beter wél kijken voor een keukenmachine met een hoog vermogen (van ongeveer 1500 watt). Kneden gebeurt dan veel preciezer, waardoor ook het resultaat beter is!

Welke accessoires heb jij nodig voor je keukenmachine?

Een keukenmachine komt met een aantal accessoires, maar deze kan je ook extra bijkopen. Als je opzoek bent naar een keukenmachine, dan is het handig om te weten welke accessoires er precies bestaan, zodat je weet dat je meteen alles hebt om aan de slag te kunnen gaan. En ook wanneer je al een keukenmachine in je keuken hebt staan en je graag wat extra kookmogelijkheden wilt, is het goed om de opties te kennen. Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt van enkele handige keukenmachine accessoires:

Vleesmolen

Een vleesmolen is handig om te hebben, zeker als je graag gerechten met gehakt bereidt. Op die manier kan je lekker eenvoudig zelf je gehakt maken. Het opzetstuk bestaat uit een maler met geperforeerde schijven. Het vlees komt in een mum van tijd door de geperforeerde schijven als gehakt. Erg handig!

Klopgarde

Een klopgarde wordt bijna altijd meegeleverd met de keukenmachine. Deze kan je ook moeilijk missen, want met de garde kan je makkelijk slagroom kloppen, beslag mixen en sauzen mengen. Een klopgarde komt dus bij allerlei gerechten goed van pas!

Hakmolen

Ben jij een echte keukenprins(es)? Dan kan een hakmolen niet ontbreken uit je collectie van accessoires, want hiermee maak je makkelijk al je kruidenmixen zelf! Met een hakmolen maal je alle droge ingrediënten die je nodig hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaden, noden, verse kruiden, enzovoort. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van persoonlijke en smaakvolle gerechten, dankzij de hakmolen!

Blender

Voor de keukenmachine bestaan er ook blenderopzetstukken. Lust jij graag smoothies? Dan moet je deze gewoon hebben. Plaats het blenderopzetstuk op je keukenmachine, voeg wat sap en vruchten toe en binnen enkele seconden kan je al genieten van een vitaminerijke smoothie! Ook voor soep is deze opzetblender handig.

Raspbladen

Raspen met de hand kan al snel gaan vervelen én het duurt ook erg lang voor je alles geraspt krijgt. Een raspblad maakt genieten van geraspt voedsel zoveel makkelijker! Deze geautomatiseerde rasp helpt je bij het maken van geraspte kaas, wortels, enzovoort.

Sapcentrifuge opzetstuk

Als je een luxe keukenmachine hebt, dan kan je ook een sapcentrifuge opzetstuk kopen. Hiermee geniet je altijd van een heerlijk glas vers fruitsap, zonder veel gedoe! Als je een aparte sapcentrifuge zou kopen, dan is dit meestal een machine die lastig te onderhouden en schoon te maken is. Een sapcentrifuge opzetstuk is een meer onderhoudsvriendelijke optie!

Citruspers

Heb jij geen fancy keukenmachine waarop je een sapcentrifuge kan aansluiten, maar wil jij wel genieten van een heerlijk glas vers geperst sinaasappelsap? Dan kan je ook kiezen voor een citruspers! Door de citruspers hoef jij je citroenen en sinaasappels niet langer met de hand te persen, waardoor er ook geen vruchtensap verloren gaat. Bovendien gaat het met de keukenmachine veel vlotter én sneller!

Er zijn dus heel wat handige accessoires die je kan bijkopen voor je keukenmachine. Let wel op, want niet elk accessoire kan op elke keukenmachine gebruikt worden. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt wat er bij de accessoires vermeld staat, voor je het koopt!

De beste Zwangerschapskussens van 2020

Jouw zwangerschap is ongetwijfeld een mooie periode in je leven. Uitkijken naar jullie wondertje, genieten van elke beweging die de baby maakt, geboortekaartjes uitkiezen, een geboortelijst samenstellen en ga zo maar verder. Toch kan, en zeker naar het einde van de zwangerschap toe, één en ander iets minder comfortabel worden. Je bewegingsvrijheid is beperkter, je krijgt pijn hier en daar door het gewicht en de druk van de baby en je kan soms nog moeilijk een gemakkelijke houding vinden die je rust en ontspanning geeft. Het gebruik van een zwangerschapskussen zorgt voor maximale ondersteuning en comfort waardoor je ook tijdens die laatste maanden en weken nog volop kan genieten van die baby in je buik zonder veel ongemakken.​​

Set van voedingskussen & (2x) hoes • Blauw

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.4 van de 5 sterren uit 47 reviews

vidaXL Zwangerschapskussen 90x145 cm lichtblauw

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.3 van de 5 sterren uit 27 reviews

Het zwangerschapskussen

​Een zwangerschapskussen, ook wel door velen gekend als een voedingskussen, is zo ontworpen dat het je tijdens je zwangerschap optimaal comfort biedt door middel van ondersteuning van de rug, de nek en de buik. Tijdens het zitten heeft het kussen hoofdzakelijk een ondersteunende functie, tijdens het liggen zal het kussen zorgen voor een ergonomisch verantwoorde en comfortabele zijligging.​ Na de zwangerschap kun je het kussen dan vervolgens als voedingskussen gebruiken. Een veelzijdig kussen dus waar je vele uren zal van genieten.​

Wat kan een zwangerschapskussen voor je betekenen?

Beter slaapcomfort

​Iedereen beweegt in zijn slaap, en daar is niets mis mee. Echter, zeker op het einde van de zwangerschap, zal je bewegingsvrijheid een heel stuk beperkter zijn waardoor je vaak zal wakker worden als je draait in je slaap. Het zwangerschapskussen zal ervoor zorgen dat je in een comfortabele houding die voldoende ondersteund wordt kan blijven liggen en doorslapen. Een aanstaande mama heeft nood aan een goede en verkwikkende nachtrust en dankzij dit kussen kan dit ook.​

Optimale ondersteuning van de rug

​Veel vrouwen ondervinden, in mindere of meerdere mate, rugklachten tijdens hun zwangerschap. Je draagt de hele dag door je baby met je mee en vooral de rug kan hier hinder van ondervinden. Door het kussen in de juiste positie te leggen in bijvoorbeeld je zetel, zal het je rug een extra ondersteuning geven en zul je de pijn zo voelen wegtrekken. Trouwens ook voor de nek kan dit kussen de nodige ondersteuning bieden. Na een hele dag van activiteit zul je gegarandeerd blij zijn de spanning te voelen wegtrekken.​

Voedingskussen

​Zoals we reeds aanhaalden, wordt het zwangerschapskussen ook wel voedingskussen genoemd en dit heeft uiteraard een reden. Na de bevalling kan je het kussen immers gebruiken als ondersteuning tijdens het voeden van je baby. Het gebruik ervan is heel eenvoudig. Wanneer je je baby borstvoeding geeft, leg je het kussen op je schoot met je baby erop. Je baby zal nu precies goed liggen om ontspannen te kunnen drinken. Zowel voor jou als voor je baby zal dit een ontspannen en comfortabel moment samen zijn waar jullie beide kunnen van genieten.​​

Welke zwangerschapskussens zijn er beschikbaar?​

Het full-length kussen

​Inderdaad, de naam zegt het al, dit kussen heeft de lengte van je lichaam. Een zeer fijn soort kussen omdat het veelzijdig is in gebruik. Je kan er je armen en benen omheen slaan en het biedt ondersteuning aan je buik. Eender welke positie je aanneemt, je kunt het jezelf steeds comfortabel maken. Deze kussen bestaan in hardere en zachtere uitvoeringen zodat iedere vrouw er wel eentje kan vinden dat precies goed aanvoelt. De zachtere varianten bieden het grote voordeel dat ze heel flexibel zijn en in iedere mogelijke positie kunnen gebogen worden.​

Het U-vorm kussen

​De U-vorm van dit kussen gebruik je eigenlijk omgekeerd. Je hoofd rust op de ronding van de U, je kunt met je armen en benen de ene kant van de U-vorm omklemmen en de andere kant biedt een volwaardige steun voor je rug. We kunnen stellen dat dit (samen met het C-vorm kussen) de meest volwaardige zwangerschapskussens zijn omdat ze het hele lichaam steun bieden.​

Het C-vorm kussen

​Bij dit kussen kun je de onderkant omklemmen met je benen terwijl je hoofd ondersteuning vindt op de bovenkant, je buik rust dan weer op het middenste gedeelte. Door de positie die je op die manier aanneemt, wordt ook je rug voldoende ondersteund. Zoals bij het vorige type aangegeven is dit samen met het U-vorm kussen het meest volwaardige kussen als het gaat over maximale ondersteuning. ​

Het Wig kussen

​Dit is ongetwijfeld het kleinste (en goedkoopste) zwangerschapskussen op de markt. Een wig kussen kan op drie verschillende manieren gebruikt worden ter ondersteuning. Een eerste manier is het kussen onder je buik leggen, een tweede manier is het kussen achter je rug plaatsen en een derde manier is het kussen onder je hoofd leggen. Omwille van de beperktere mogelijkheden is dit kussen vaak niet voldoende om de nodige ondersteuning te bieden. Dit kussen is ook niet geschikt om nadien als voedingskussen te gebruiken.​

Waar moet je op letten bij de aankoop van een zwangerschapskussen?

​Uiteraard zijn er veel verschillende zwangerschapskussen op de markt verkrijgbaar. Veel in de keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren en waar jij je het meest comfortabel bij voelt. Toch zijn er enkele zaken waar je voor de aankoop best op let en die een groot verschil kunnen uitmaken.​

Het type

​Dit is uiteraard heel persoonlijk en zal voor iedere vrouw verschillend zijn, afhankelijk van de nood aan ondersteuning. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld genoeg aan een kussen dat alleen maar de buik ondersteunt, andere vrouwen zullen nood hebben aan een kussen dat het volledige lichaam ondersteunt. Het U-kussen is perfect voor vrouwen die te kampen hebben met rugklachten, het wig kussen is perfect voor vrouwen die enkel ondersteuning van buik of rug of hoofd nodig hebben, het C-kussen is perfect voor vrouwen die het nadien als voedingskussen willen gebruiken en het full-length kussen is perfect voor vrouwen die het kussen ook graag willen kunnen omklemmen. Voor iedere vrouw en ieder soort ongemakken is dus het ideale kussen te vinden en daar moet je helemaal zelf je keuze in maken, niemand kan voor jou beslissen welke voor jou het prettigst aanvoelt.​

Het materiaal

​Vooral voor een kussen zonder hoes is het belangrijk te kijken naar het materiaal waaruit het vervaardigd is en welke jij het prettigst aanvoelen vindt. Je hebt bijvoorbeeld kussens in een badstof of in katoen. Deze eigenschap heeft eigenlijk enkel met het aanvoelen te maken en met het feit of je een bepaalde stof niet kan verdragen tegen je lichaam. Het kussen moet immers niet aaleen comfortabel liggen, het moet ook prettig aanvoelen anders zul je het niet vaak gebruiken. ​

De vulling

​Alle types zwangerschapskussen kunnen verschillende soorten vulling bevatten, die vooral zullen bepalen hoe flexibel en buigbaar het kussen is. ​
Kussens met piepschuimballetjes vinden we vaak in de goedkopere uitvoeringen en hoewel deze heel flexibel zijn en snel de vorm van je lichaam aannemen, zal het kussen ook snel zijn vorm en steun verliezen bij veelvuldig gebruik. Hou er ook rekening mee dat het kussen door de wrijving van de balletjes geluid maakt als je beweegt.​
Een kussen met polyester vulling biedt een optimale ondersteuning, voelt warm aan en maakt geen geluid. Dit is het soort vulling dat ook in de meeste gewone hoofdkussens gebruikt wordt. Enige minpunt aan deze vulling is dat het niet uitermate geschikt is voor vrouwen die vaak zweten, polyester ademt namelijk niet bijzonder goed wat transpiratie nog meer kan bevorderen. ​
Een kussen met microparels is heel licht omdat de parels gevuld zijn met lucht en behoudt perfect zijn vorm. In tegenstelling tot piepschuimballetjes maken microparels zo goed als geen geluid.​
Memory foam kussens bestaan uit een soort schuim dat zich perfect vormt naar je lichaam, maar ook binnen de kortste keren terug zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Door het indrukken van het schuim past het kussen zich perfect aan naar jouw lichaam en houding. ​

De hoes

​Binnen de diverse soorten zwangerschapskussens kan je kiezen voor kussens die een verwijderbare hoes hebben. Zeker als je het kussen weken en maanden en ook na de bevalling gebruikt, is het wel zo hygiënisch dat je de hoes regelmatig kan wassen. Zeker voor vrouwen die snel zweten of bij gebruik als voedingskussen is de hoes een absolute aanrader.​

De prijs

​Alvorens over te gaan naar de aankoop van een zwangerschapskussen, kun je best even de verschillende soorten met elkaar vergelijken. De kussens zijn binnen zeer uiteenlopende prijsklassen te vinden en de prijs geeft niet altijd een indicatie naar de kwaliteit ervan. Ook hier betreft het een heel persoonlijke keuze welk bedrag je wilt uitgeven aan het kussen.​

​Een zwangerschapskussen kopen, er komt toch wel meer bij kijken dan je op het eerste zich zou vermoeden. Overweeg je de aankoop ervan, maak dan even vooraf een lijstje van de eigenschappen en criteria die jij belangrijk vindt en ga daar vervolgens mee aan de slag. Het is immers de bedoeling het kussen langere tijd te gebruiken, dus kan je meer beter direct het voor jou beste aankopen. Uiteraard zullen verkopers je graag adviseren op basis van jouw noden en wensen. We wensen je alvast een prettige en comfortabele zwangerschap en veel geluk met je kleine wondertje.​